Schimbarea importantă anunțată de șeful Casei de Pensii. E obligatoriu pentru actele de vechime și sporuri eliberate de angajatori

de: Stan Nicu
04 09. 2023

Care este schimbarea importantă anunțată de șeful Casei de Pensii în ceea ce privește modalitatea de pensionare. E obligatoriu pentru actele de vechime și sporuri eliberate de angajatori. Care vor fi noile reguli la pensionare, vedeți în rândurile de mai jos.

Schimbări anunțate pentru pensionari. Ce se întâmplă, potrivit directorului Casei de pensii

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a făcut dezvăluiri în legătură cu pensionarea.

Oficialul a spus ce se va întâmpla cu cumpărarea de vechime în muncă, precum și cu recalcularea pensiilor.

Daniel Baciu, directorul CNPP, anunt despre pensii

S-au cumpărat pensii în valoare de 420 de milioane de euro

”Contractele de asigurare sociale privind cumpărarea de vechime retroactivă în muncă, care fuseseră prelungite până în 31 august, au reprezentat un lucru foarte bun și aduc venituri imediate pe termen scurt.

Avem 130.500 de contracte încheiate pe Ordonanța 163/2020, a căror valoare depășește 420 de milioane. Am considerat util ca această formă să continue și pe viitor, astfel încât viitorii pensionari pot să-și mai cumpere vechime până la 31 decembrie 2024” a spus Daniel Baciu la RomaniaTV, după ce a anunțat că a fost adoptată în ședință de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, OUG 70 din 31 august 2023.

Contracte prelungite pentru cei 1000 de oameni angajați la recalcularea pensiilor

De asemenea, Daniel Baciu a informat și prelungirea contractelor celor o mie de angajați din CNPP, care fuseseră angajați pe perioadă determinată până la 31 august, cu scopul de a ajuta la recalcularea dosarelor de pensii.

”După ce vom finaliza procesul de digitalizare și evaluare a dosarelor de pensii, care este pe final, am trecut de 90% din dosarele pe care le-am evaluat și digitalizat, avem alte operațiuni foarte importante în perioada imediat următoare pe care trebuie să le facem cu ajutorul acestor angajați și vorbesc în principal de certificarea datelor din carnetul de muncă pentru perioada de dinainte de 1 aprilie 2001, pentru că, după acea dată, totul este digitalizat.

Pensiile, digitalizate

Vrem să le automatizăm și digitalizăm, fiind foarte ușor să putem calcula pensiile pe viitor. Vorbim despre emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat, vorbim despre 5 milioane de decizii care se vor emite și transmite către Casele Teritoriale de Pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către beneficiari, către pensionari.

Vorbim și despre calcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem, aici avem în jur de 165.000 de dosare pe care va trebui să le evaluăm după ce avem noua formulă de calcul în noul act normativ care vizează sistemul public de pensii”, a mai precizat Daniel Baciu, potrivit sursei citate mai sus.