Schimbarea din Codul Rutier 2023. Șoferii nu vor mai primi amendă pentru această decizie
Este informația momentului pentru toți șoferii din România. Codul Rutier 2023 impune noi reguli pe care toți posesorii de autoturisme trebuie neapărat să le cunoască. Pentru ce nu vor mai fi amendați de acum înainte românii. Mulți se vor bucura să audă!
Schimbarea din Codul Rutier 2023
Mulți conducători auto aleg să își monteze pe geamurile mașinii folii de protecție solară, care îi ajută să aibă o vizibilitate mai bună în zilele toride de vară. Cu toate acestea, Codul Rutier 2023 prevede câteva condiții clare atunci când vine vorba de aplicarea ei.
Legislația din România le permite șoferilor să monteze folii pe mașină, însă doar în anumite condiții. Vorbim, în principal, despre nivelul de transparență. Potrivit reprezentanților Registrului Auto Român, valoarea minimă este de 70% pentru transmitanța luminii, în ceea ce privește ansamblul geam și folie, pentru toate geamurile aflate în câmpul de vizibilitate directă a conducătorului auto (parbriz și geamurile laterale față).
Astfel, o folie cu transmitanța de 70%, aplicată pe un geam care are din fabricație o transmitanță de 70%, conduce la un ansamblu geam și folie care nu respectă prevederile legale.
Folia trebuie să fie și certificată de R.A.R
Ba mai mult, folia aplicată necesită certificarea R.A.R și trebuie să fie montată un agent economic autorizat de R.A.R, cu respectarea condițiilor de vizibilitate menționate.
În același timp, agentul economic care se ocupă de aplicarea foliei trebuie să dea un certificat de conformitate și garanție pentru lucrarea efectuată. În total, sunt patru condiții de care trebuie să se țină cont în cazul în care un șofer dorește folii aplicate pe mașină:
- foliile trebuie să fie omologate de R.A.R
- atelierul care execută montajul trebuie să fie autotizat de R.A.R pentru această activitate
- sub folii trebuie să fie aplicate timbre cu datele cerute de R.A.R
- șoferul trebuie să dețină o Declarație de Conformitate cu datele cerute de către R.A.R.
Ce amendă poți plăti
Potrivit noilor reguli din Codul Rutier, șoferii care conduc pe drumurile publice nu au voie să își lipească nimic pe parbriz, care poate estompa sau împiedica vizibilitatea, precum iconițe, cruci, CD-uri sau jucării de pluș. Este interzisă, de asemenea, afișarea de fotografii pe geamurile laterale sau pe parbriz.
Accesorizarea maşinii cu diverse astfel de obiecte, în zona parbrizului sau geamurilor, le poate aduce acestora amenzi considerabile, de până la aproape 3.000 de lei.
Citește și: Se schimbă iar Codul Rutier 2023. Vei fi sancționat grav dacă nu respecți această regulă