Schimbarea de ultim moment din Codul Rutier. E oficial, amenzile vor veni de acum și din partea Poliției Locale

de: Manolică Anca
04 10. 2023

Vești importante pentru toți șoferii din România. Noile prevederi din Codul Rutier 2023 prevăd schimbări în atribuțiile celor de la Poliția Locală. Astfel, aceștia vor putea să dea și ei, de acum înainte, amenzi în unele cazuri. Iată care sunt situațiile cu pricina. Plenul Senatului a adoptat iniţiativa de lege.

Schimbări importante în Codul Rutier 2023

Șoferii din Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege al celor din USR care prevede ca autovehiculele ce aparțin Poliţiei locale să poată utiliza dispozitivele de avertizare sonore şi luminoase de culoare albastră.

De asemenea, plenul Senatului a adoptat iniţiativa de lege a PNL prin care Poliţia locală primește noi atribuţii de constatare şi aplicare a amenzilor pentru încălcarea normelor rutiere de către cei care se află pe trotinetele electrice. În cazul ambelor prevederi pentru Codul Rutier, forul decizional este Camera Deputaţilor.

Ce se arată în lege

În cursul zilei de marți, 3 octombrie, senatorii au adoptat, în plen, propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„Legea 155/2010 a Poliţiei locale asigură cadrul legislativ pentru dotarea mijloacelor de transport ale Poliţiei locale cu astfel de dispozitive, însă ordonanţa de urgenţă 195/2002 nu include în lista utilizatorilor şi beneficiarilor de regim prioritar şi poliţia locală (..)

Proiectul de lege unifică şi sistematizează cadrul legal în această materie, venind în sprijinul activităţilor şi competenţelor ce revin Poliţiei locale care va beneficia de un instrument normativ cuprinzător de către poliţiştii locali se exercită atribuţii de serviciu potrivit competenţelor ce le revin prin Legea 155/2010.”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Amenzile cresc și ele

Astfel, cei care amplasează pe domeniul public trotinete electrice de către operatori care nu au avizul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB, vor fi sancţionați cu amenzi mai mari, cuprinse între 1.000 – 2.000 de lei.

Sancțiuni similare se vor acorda şi pentru amplasarea pe domeniul public a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către PMB, în baza documentației depuse.

Staţionarea trotinetelor electrice în locurile interzise va fi amendată cu sume cuprinse între 200-400 de lei, conform unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei.

Citește și: Schimbare importantă în Codul Rutier 2023 din România. Lovitură grea pentru bicicliști, se dă lege!