Schimbare radicală privind condițiile de eliberare a certificatului verde. Cum se va putea obține de acum înainte

de: Rosu Ioana
23 02. 2022

Este vestea momentului! Comisia Europeană a adoptat în cursul zilei de marți o normă privind eliberarea certificatelor verzi. Din fericire, rugămințile multor cetățeni pare că au fost ascultate, așa încât a fost introdus un nou test care va fi recunoscut de autoritățile sanitare drept dovadă în vederea obținerii certificatului de trecere prin boală, vaccinat sau testat anti-Covid-19.

Care sunt noile reguli care le permit statelor europene să elibereze certificate verzi

Alături de veștile bune care circulă în această perioadă cu privire la relaxarea restricțiilor anti-Covid-19, ultima decizie a Comisiei Europene completează această listă a informațiilor încurajatoare, menite să aducă liniște în rândul cetățenilor. Un comunicat transmis de Comisia Europeană anunță că testul antigenic rapid ar trebui să fie inclus pe lista comună la nivelul UE a testelor antigenice rapide pentru COVID.

În același anunț se menționează că acest test ar trebui efectuat în continuare de către cadre medicale sau personal calificat, pentru a garanta acuratețea certificatului. Astfel, începând din data de 22 februarie 2022, orice stat european care este pregătit legal să elibereze certificate verzi pe baza acestei dovezi, o va putea face. De asemenea, statele membre vor putea elibera aceste certificate retroactiv, având în vedere testele efectuate începând cu data de 1 octombrie 2021.

„Certificatul digital al UE privind COVID evoluează în funcție de situație. Pentru a facilita libera circulație, în special a cetățenilor infectați în timpul valului Omicron, statele membre sunt acum în măsură să elibereze certificate de vindecare și pe baza testelor antigenice rapide de înaltă calitate”, a transmis Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție.

Vă reamintim că până acum, certificatul verde putea fi obținut în urma testării, doar pe baza unui test de amplificare a acidului nucleic molecular (NAAT), precum RT-PCR. Din păcate, mulți români evitau să apeleze la această metodă din cauza prețului extrem de ridicat al acestuia.

Anunțul categoric făcut de autorități

Potrivit declarațiilor făcute de Stella Kyriakides, comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, scopul listei comune a testelor antigenice rapide ajută statele europene să identifice rapid testele antigenice eficiente, bazate pe standarde înalte de calitate. În urma acestei selecții, specialiștii vor putea elibera certificate verzi, respectând recomadările științifice.

”Lista comună a testelor antigenice rapide pentru Covid 19 le permite statelor membre să identifice rapid testele de înaltă calitate validate de studii de evaluare independente recunoscute în UE.

Pe baza acestei liste, statele membre vor fi acum în măsură să utilizeze teste antigenice rapide pentru a elibera certificate de vindecare și pentru a reduce o parte din presiunea semnificativă asupra capacităților naționale de diagnosticare ca urmare a apariției variantei Omicron.

Suntem hotărâți să ne asigurăm că certificatul digital al UE respectă cele mai recente evoluții și recomandări științifice”, a afirmat Stella Kyriakides.