Schimbare radicală a vremii de 1 Mai! Veşti neaşteptate de la meteorologi pentru acest weekend

de: Ștefan R. Apostol
27 04. 2023

Deși ar trebui să ne pregătim de startul sezonului estival, ANM vine cu noi date care anunță o schimbare radicală a vremii de 1 Mai. Din păcate avem parte de veşti neaşteptate de la meteorologi pentru acest weekend, conform noii prgonoze meteo actualizate pentru următoarele două săptămâni. În același timp, avem și o nouă informare meteorologică care anunță vreme rece, brumă noaptea și dimineața, intensificări ale vântului.

Finalul de săptămână anunță vreme rece, brumă noaptea și dimineața, intensificări ale vântului

În mod normal, în această perioadă din an ar fi trebuit să avem parte deja de valori termice mult mai ridicate față de ceea ce se întâmplă în aceste zile. Dar, datorită ciclonului polar, asistăm la o schimbare radicală a vremii de 1 Mai, spun cei de la ANM. Pentru perioada 27 – 29 aprilie a.c., ANM a emis o nouă informare meteo, care anunță vreme rece, brumă noaptea și dimineața, intensificări ale vântului:

„În intervalul menționat vremea va fi rece pentru această perioadă din an. Local se va produce brumă și vor fi temperaturi minime în general între -4 și 0 grade, în noaptea de joi spre vineri în regiunile intracarpatice, în nordul Olteniei și al Munteniei și izolat în rest, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă îndeosebi în zonele depresionare din centru și nord-est.

Temporar vântul va avea intensificări în estul și sud-estul teritoriului, cu viteze în general de 45…55 km/h. În zona montană înaltă, îndeosebi în Carpații Meridionali și de Curbură, rafalele vor depăși 70…80 km/h.”, spune ANM astăzi.

Vezi și: Un nou ciclon polar ajunge în România. Urmează zile cu temperaturi cum nu s-au mai văzut în ultimii ani

Sunt 7 județe sub Cod Galben astăzi

Tot în cursul acestei dimineți au mai fost emise trei avertizări de Cod Galben în cel puțin 7 județe, și anume județul Bacău, Vrancea, Ialomița, Brăila, Călărași, Cosntața și Tulcea, unde sunt anunțate „intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…60 km/h.”, avertizarea fiind valabilă pentru ziua de azi, până în jurul orei 16:00.

ANM anunță o schimbare radicală a vremii de 1 Mai

Pe 24 aprilie, ANM a publicat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, și din păcate veștile nu sunt din cele mai bune. Așa cum spuneam la început, deși ne-am fi așteptat la valori termice ridicate, ANM anunță o schimbare radicală a vremii de 1 Mai.

Conform prognozei actualizate, în Banat și Crișana, în următoarele zile se vor înregistra între 18 și 21 de grade, iar valorile minime vor fi cuprinse între 6 și 8 grade. În aceeași măsură, ANM spune că „Vor fi ploi, local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și după data de 30 aprilie.

Vezi și: Prognoza meteo actualizată pentru vacanța de 1 mai. Cum va fi vremea la mare și la munte

Transilvania și Maramureș cu valori scăzute

Aceeași prognoză anunță că în vestul și nord-vestul țării, valorile termice vor fi cuprinse în general între 16 și 19 grade, cele maxim, iar cele minime  ar putea ajunge -3 și 5 grade, iar ca în cazul anterior, va exista probabilitatea de precipitații, inclusiv după data de 30 aprilie.

În Moldova și în Dobrogea, până la 20 de grade

Pentru că mai este puțin până la startul sezonuluie stival, mulți români se așteptau ca, cel puțin în Dobrogea, valorile termice să fie ceva mai ridicate. Din păcate, prognoza meteo actualziată anunță o o schimbare radicală a vremii de 1 Mai în regiune, valorile termice maxime fiind cuprinse între 18 și 20 de grade, iar minimele între 6 și 10 gade.

Tot în Dobrogea, ANM mai spune că „Vor fi ploi îndeosebi în 26 și 27 aprilie, când și cantitățile de apă pot fi însemnate, iar cu o probabilitate în creștere și la începutul lunii mai.

De cealaltă parte, în Moldova valorile temice maxime vor fi între 19 și 20 de grade, minimele fiind situate între 3 și 6 grade, cu „Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și prima săptămână din luna mai.”

Vezi și: Cum va fi vremea de 1 mai. Vești proaste pentru românii care pleacă în vacanță

Muntenia și Oltenia, tot sub auspiciile valorilor termice scăzute

Nici sudul și sud-estul teritoriului nu va resimți o încălzire a vremii, valorile termice pentru Muntenia și Oltenia situându-se între 20 și 22 de grade în Muntenia și, respectiv, 18 și 20 de grade în Oltenia, iar precipitațiile au o „probabilitate în creștere și la începutul lunii mai.”, mai spune ANM.

În ceea ce privește prognoza meteo la munte, ANM spune că:

„Valorile termice diurne vor scădea treptat de la o medie pentru întreaga zonă de 8 grade în prima zi, până la 4 grade în zilele de 26 și 27 aprilie, apoi se va reveni treptat la 8 grade, posibil mai ridicate spre finalul intervalului de aticipație.

Evoluția va fi asemănătore și în regimul nocturn al temperaturilor, tendința fiind de scădere de la 2…3 grade în prima noapte, până spre valori preponderent negative, la o medie de -4…-2 grade în perioada 27 – 29 aprilie, iar ulterior sunt estimate valori de 1…2 grade.

Temporar vor fi precipitații în perioada 24 – 27 aprilie, iar cu o probabilitate în creștere și după data de 30 aprilie.”