Schimbare pentru românii cu răspuns imun scăzut. Ce se întâmplă cu vaccinarea anti-covid

Schimbare pentru românii cu răspuns imun scăzut. Ce se întâmplă cu vaccinarea anti-covid
Schimbare pentru românii cu răspuns imun scăzut.

Medicul Valeriu Gheorghiță a spus azi într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria ce anume se întâmplă în cazul vaccinării persoanelor cu răspuns imun scăzut.

Schimbare pentru românii cu răspuns imun scăzut

Medicul militar a spus că aceste persoane vor fi imunizate anti-COVID încă de la prima schemă cu trei doze de vaccin, mai exact este vorba despre ”o schemă de trei iniţial plus la un moment dat un rapel la minim şase luni de la schema iniţială”, pentru persoanele imunodeprimate.

Mai exact, pentru persoanele cu răspuns imun scăzut se va recomanda o schemă iniţială de trei doze de vaccin anti-COVID, la care se adaugă şi un rapel după şase luni.

În ce privește persoanele ”care au un răspuns imun normal, persoanele imunocompetente, vor avea schema de două doze la prima vaccinare şi un rapel la după minim şase luni, aşa cum se recomandă în momentul de faţă acea doză booster care a fost demarată din data de 28 septembrie”, a mai spuns Valeriu Gheorghiță.

Cum se va administra doza suplimentară

Tot Valeriu Gheorghiță a mai afirmat că doza suplimentară, în cadrul schemei iniţiale, care se recomandă persoanelor cu răspuns imun scăzut se administrează la 28 de zile, atât pentru vaccinul Pfizer, cât şi pentru vaccinul de la Moderna:

”În momentul de faţă noi am consultat comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătăţii şi avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă. Mâine vom avea o întâlnire în cadrul grupurilor de lucru CNCAV unde vom definitiva aceste categorii de pacienţi care pot să beneficieze de trei doze de vaccin atât de la compania BioNTech Pfizer, cât şi de la Moderna.

Se va face o informare a ANMDM şi ulterior vor fi informaţi profesioniştii din domeniul sănătăţii tocmai pentru a cunoaşte care vor fi indicaţiile pentru trei doze de vaccin de la prima schemă, aşa încât persoanele care vor fi eligibile pentru trei doze în cadrul primei scheme de vaccinare vor primi recomandare de la medicul specialist, fie medicul care supraveghează starea post transplant a unui pacient, fie medicul care supraveghează o anumită afecţiune oncologică. Pacienţii se vor prezenta la centrele de vaccinare cu această recomandare şi vor primi o schemă de vaccinare cu trei doze”, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, șeful CNCAV a mai precizat că vor fi făcute updatate-uri pentru a permite introducerea unei scheme de vaccinare cu trei doze atât Registrul electronic naţional al vaccinării, precum şi în platforma de programare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI