Schimbare majoră cu valoarea tichetelor de masă. Ce se întâmplă din aprilie 2022 în România
Vești bune pentru românii ce primesc tichete de masă. Din luna aprilie a acestui an vor avea loc anumite schimbări benefice pentru o anumită categorie de cetățeni. Cu cât ar putea crește valoarea taloanelor respective, potrivit celor de la Ministerul Muncii. E important să știi asta.
Tichetele de masă ar putea crește, în curând, în România
Românii s-ar putea bucura de o valoare mai mare a tichetelor de masă, spun oficialii țării. Cei de la Ministerul Muncii ar putea aproba un proiect de majorare a sumei tichetelor de masă, începând din această primăvară.
Mai exact, din aprilie 2022, actul oficial pus în discuție de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prevede creșterea tichetului de masă de la 20,09 de lei la 20,17 RON. Ultima majorare a taloanelor a avut loc în toamna anului trecut. În octombrie 2021, tichetele de masă au crescut de la 20,01 la 20,09 lei.
„Pentru semestrul I al anului 2022, începând cu luna aprilie 2022, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 20,17 lei. Valoarea nominalăse aplică şi pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2022 respectiv, august 2022 şi septembrie 2022.”, sunt datele oficiale existente în proiectul respectiv.
Pentru ca valoarea tichetelor de masă să crească, acest proiect pus în dezbatere trebuie să fie probat de către Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, ca mai apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.
Tichetele de masă se pot vira doar pe card
Din luna februarie 2022, românii își pot primi tichetele de masă doar pe card, nu în format fizic, așa cum se întâmpla până acum. Tichetele de masă presupun achitarea mesei sau achiziționarea de produse alimentare, un beneficiu pe care companiile îl oferă angajaților, separat de salariu.
Tichetele de masă pot fi acordate tuturor salariaților, indiferent dacă aceștia lucrează full-time sau part-time, inclusiv telesalariaților, datorită faptului că au o sarcină fiscală mult mai scăzută.
Salariații pot beneficia de cel mult un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare, iar acordarea acestora trebuie stabilită prin acordul părților. Taloanele respective nu sunt incluse, însă, în salariul minim cu care trebuie să fie plătit un angajat.
Mai exact, în cazul în care un angajat este plătit cu un salariu minim pe economie, acele tichete de masă reprezintă un bonus extrasalarial. Acestea pot fi folosite pentru a achita masa sau pentru a achiziționa produse alimentare la orice supermarket.