Schimbare importantă pentru Traian Băsescu. Nimeni nu se aştepta să renunţe la cariera sa. Fostul preşedinte a făcut anunţul

de: Ștefan R. Apostol
15 05. 2024

Traian Băsescu, fără doar-și-poate, este una din cele mai importante figuri politice ale ultimilor 30 de ani în România. De la primar al Bucureștiului și până la cele două mandate de președinte, a reușit să seimpună ca un politician abil. Dar, de mai bine de una an, se pare că asistăm la o schimbare importantă pentru Traian Băsescu în cariera sa de politician, și nimeni nu se aştepta să renunţe la cariera sa.

Traian Băsescu, de la căpitan de vas, la politicianul de astăzi

Ajuns astăzi la vârsta de 72 de ani, și trecut deja și prin probleme grave de sănătate, Traian Băsescu va rămâne în conștiința multora ca unul din cei mai abili și importanți oameni politici ai României post-decembriste.

Toată lumea știe care i-a fost cariera, plecând de la comandant de navă în anii de tristă amintire, prima sa funcție guvernamentală în guvernul condus de Petre Roman ca subsecretar de stat și ulterior Ministru al Transporturilor, iar ulterior primar general al Capitalei.

Cariera sa politică avea să ajungă pe cele mai înalte culmi, odată cu primul său mandat de președinte al României, ulterior câștigându-l și pe al doilea, în cea mai strânsă cursă electorală, avându-l ca adversar pe actualul Secretar adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Întregul său parcurs politic, după 1989, nu a fost lipsit de controverse, scandaluri, acuzații de corupție, totul culminând cu acuzațiile de colaborator al Securității lui Ceaușescu, și decăderea sa din drepturi, dar are o pensie considerabilă și o avere pe măsură, așa cum reiese din declarațiile de avere recente.

Cariera de europarlamentar la final

După al doilea mandat de președinte, avea să-și formeze un alt partid, PMP, al cărui președinte a fost până la alegerile europarlamentare, câștigate de altfel de abilul politician, cu toate că la finalul mandatului de președinte politicianul declara:

„Recunosc că, la un moment dat, am spus, după ce ce îmi termin mandatul, nu mă mai interesează, vreau să fiu un om liber, nu vreau să mai aud de politică, de nimic.

Ei, cred că a fost cam precum cea cu demisionez în cinci minute. Am avut vreo trei zile în care am stat degeaba şi nu-mi găseam locul. Şi mă întrebam ce-aş face dacă într-adevăr n-aş mai avea nimic de făcut.

Deci, cred că o să rămân activ în viaţa politică, în viaţa publică. Nu mi-e foarte clar cum, pentru că variante am mai multe, dar o să rămân”, declara Traian Băsescu.

Din această postură a reputat câteva succese în Parlamentul European, tot aici primind și vestea acuzațiilor și a decizie Curții de Apel București, în 2019, conform căreia se stabilea că fusese colaborator al Securității.

Totul avea să culmineze în 2022 când, în urma deciziei magistraților, Traian Băsescu era decăzut din privilegiile ca fost președinte și era evacuat din locuința dată de stat.

Pe lângă acest aspect, a fost o perioadă extrem de grea în viața privată a fostului președinte, existând zvonuri despre Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte, despre care se spunea că ar suferi de o boală nemiloasă.

Se anunță o schimbare importantă pentru Traian Băsescu

La doi ani de la acest moment, în urma căruia ar fi suferit și un AVC, se anunță o schimbare importantă pentru Traian Băsescu la finalul actualului mandat de europarlamentar, sau cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă politicianul.

În 2024, Traian Băsescu își va încheia ultimul său mandat de europarlamentar, fiind pregătit să iasă la pensie și să se retragă din politică.

Cu toate astea, spune fostul președinte, după o carieră de 30 de ani în politică, nu va renunța atât de ușor, ci va continua să activeze în planul social, prin intermediul unei fundații, Azimut”, despre care Traian Băsescu vorbea într-un interviu recent:

„Mi-am înființat o fundație. Am dus elevi de liceu la Bruxelles să vadă Parlamentul European.

Chiar acum am 60 de copii de la școli private și de stat care vor merge săptămâna viitoare la Bruxelles”, a declarat fostul președinte pentru Digi 24.

Nimeni nu se aştepta să renunţe la cariera sa de peste 30 de ani

Conform politicianului, fundația nou creată va avea ca obiect de activitate proiecte educaționale și sociale pentru elevii români. Așa cum arată cei de la capital.ro, Fundația Azimut, înființată în 2023, are deja venituri substanțiale în primele 6 luni ale anului trecut, de aproximativ 53.000 de lei.

Din datele financiare consultate, fundația a înregistrat la finele anului trecut active de 108.869 lei, și cheltuieli minime de 109 lei.

În noiembrie 2024, Traian Băsescu va împlini 73 de ani, iar cu probemele de sănătate pe care le are, se pare că decizia este una definitivă, deși nimeni nu se aştepta să renunţe la cariera sa de peste 30 de ani în politica românească.