Schimbare bruscă a vremii în zilele următoare. Ce se întâmplă cu temperaturile, nu s-a mai văzut aşa ceva în luna noiembrie
După un început de noiembrie ce ne-a dus cu gândul la venirea iernii, meteorologii anunță o schimbare bruscă a vremii în următoarea perioadă. Ce se va întâmpla cu temperaturile în intervalul 7 noiembrie – 5 decembrie. Ce spun specialiștii despre valorile pe care le vor arăta termometrele.
Prognoza meteo pentru perioada 7 noiembrie – 5 decembrie
Dacă finalul lunii octombrie părea o vară prelungită, primele zile ale lunii noiembrie au adus temperaturi mult mai joase, mulți crezând că iarna se pregătea să își intre în drepturi.
Planurile celor care se gândeau deja să își scoată garderoba pentru vremea rece ar putea fi date peste cap de cel mai recent anunț al specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie.
Meteorologii au emis prognoza pentru săptămâna 7 – 14 noiembrie. După acest scurt episod de vreme mohorâtă, se pare că vom avea parte, din nou, de temperaturi ridicate pe întreg teritoriul țării, maximele zilei depășind mediile considerate normale pentru această perioadă a anului.
Vremea va începe să se răcească ușor în săptămâna 14 – 21 noiembrie. Potrivit meteorologilor, în aceastaă perioadă, temperatura aerului se va apropia de valorile considerate normale pentru mijlocul lunii noiembrie, fenomen ce se va resimți în toate regiunile țării. Cantitățile de precipitații vor din deficitare, în special în zonele de munte.
Ultima săptămână a lunii noiembrie va aduce temperaturi medii ce se vor încadra în cele normale pentru această perioadă a anului, la nivelul întregii țări, iar regimul pluviometric se va apropia de cel normal.
„Am înregistrat foarte multe recorduri la nivelul ţării”
Florinela Georgescu, director la Administrația Naționale de Meteorologie, a dezvăluit că, până la sfârșitul lunii noiembrie, temperaturile vor scădea până se vor încadra în intervalul normal pentru acest interval.
„Am înregistrat ieri foarte multe recorduri la nivelul ţării, mai ales în partea de sud a teritoriului. De mâine însă temperaturile încep să scadă. Vom reveni până la sfârşitul acestei luni la un regim termic firesc, ceea ce înseamnă maxime care probabil spre sfârşitul lunii nu vor mai depăşi 15 grade Celsius.
Per ansamblu, luna noiembrie ar putea fi ar putea fi una deficitară. Precipitaţiile, oricum, în timpul iernii, climatologic vorbind, nu sunt foarte abundente”, a precizat meteorologul ANM.
Primele zile ale lunii decembrie nu vor aduce surprize în ceea ce privește temperaturile maxime. În săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie, termometrele vor arăta valori apropiate de cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.
„Pentru luna decembrie deja nu este ieşit din comun să apară temperaturi minime în cursul nopţii de sub minus -10 grade. Iar un ianuarie normal înseamnă cea mai rece lună din an care poate aduce şi evenimente severe, de genul viscolelor. Acestea nu sunt excluse din niciuna din lunile de iarnă”, a mai spus meteorologul.