Scenariul pe care NATO l-ar lua în calcul: ruperea Ucrainei în două. Ce parte ar putea fi cedată lui Putin

de: Ionuț Vieru
07 04. 2024

Este posibil ca Ucraina să intre în NATO, însă doar cu o singură condiție: să cedeze o parte din teritoriu Rusiei, scrie publicația italiană La Repubblica. Cât de aproape suntem de acest scenariu?

Singura modalitate prin care Ucraina ar putea intra în NATO

De-a lungul timpului, Ucraina și-a exprimat dorința de a face parte din NATO, însă acest lucru nu a fost posibil. Ei bine, ne aflăm din ce în ce mai aproape ca acest lucru să devină realitate.

Publicația italiană La Repubblica scrie că NATO discută posibilitatea să primească Ucraina în alianță în favoarea unor cedări teritoriale pentru Rusia. Nu este o poziție oficială, dar este discutată informal și devine din ce în ce mai realistă.

Conform acestei surse, Rusia ar trebui să rețină Crimeea și restul teritoriilor care au fost ocupate în ultimii doi ani de la începerea invaziei. Mai apoi, granițele vor fi fixate, iar Ucraina ar putea intra în NATO.

Acest scenariu ar putea grăbi eliberarea ajutorului către Kiev, blocat în momentul de față în Congresul SUA, mai ales în așteptarea posibilei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă.

Totodată, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat că Ucraina se va alături, în cele din urmă, la NATO, pentru că sprijinul pentru țară rămâne solid între statele membre.

„Ucraina va deveni membră a NATO. Scopul nostru la summit este să contribuim la construirea unei punți către această apartenență”, a declarat Blinken reporterilor de la Bruxelles, arată Reuters.

Ruperea Ucrainei pentru a intra în NATO

Ce se va întâmpla dacă Donald Trump ajunge președinte

Liderii europeni sunt neliniștiți în legătură cu viitorul NATO dacă Donald Trump va ajunge din nou la conducere din luna noiembrie a acestui an, atunci când vor avea loc alegerile prezidențiale în SUA.

Miniștrii NATO au convenit să înceapă să planifice un rol mai important în coordonarea ajutorului militar acordat Ucrainei. Stoltenberg a propus un fond de 100 de miliarde de euro, pe cinci ani, dar nu este clar dacă acesta va fi acceptat, mai ales în cazul în care Trump preia conducerea.

Mai mult, unele membre și-au exprimat opoziția, precum Ungaria, iar altele au avertizat în privința duplicării eforturilor de ajutor bilateral și al Uniunii Europene pentru Ucraina.

„Vom face tot ceea ce putem, aliaţii vor face tot ceea ce pot, pentru a ne asigura că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a continua să facă faţă agresiunii continue a Rusiei împotriva Ucrainei, agresiune care se agravează pe zi ce trece”, a promis secretarul de stat american, Antony Blinken.

Cu toate acestea, tot el a recunoscut temerile alianței că angajamentul SUA față de Ucraina și față de NATO ar putea să se diminueze, în special în cazul în care fostul președinte Donald Trump va recâștiga Casa Albă.