Scenariul 4 în criza coronavirus. Ce înseamnă și ce măsuri ar putea fi luate în România
În prezent, România este în Scenariul al treilea, care este valabil între 100 și 2.001 infectări. Recent, medicul Alexandru Rafila a declarat că această creștere vertiginoasă a cazurilor ne apropie de Scenariul 4. Ce înseamnă și ce măsuri ar putea fi luate?
Scenariul 4. Ce înseamnă și ce măsuri ar putea fi luate în România
Scenariul 4, care este, în acest moment, cel mai restrictiv luat în calcul de autorități, va fi activat dacă în România vor fi confirmate mai mult de 2.001 de îmbolnăviri.
Măsuri
Granițele României vor fi închise și se vor lua, treptat, măsuri asemănătoare cu cele din Italia:
- intrarea unor zone/focare în carantină strictă, ceea ce înseamnă limitarea libertăţii de mişcare în public
- izolare forţată la domiciliu şi a persoanelor neinfectate, pentru limitarea răspândirii virusului
- interzicerea adunărilor de persoane şi sub 100 de participanţi
- închiderea unităţilor comerciale non-esenţiale (baruri, restaurante, magazine cu alt specific decât cel alimentar/medical/)
Potrivit raportuldegardă.ro, în prezent, nu există confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a SARS-CoV-2, iar tipologia cazurilor de până acum arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt diagnosticate cu noul coronavirus. În acest sens, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv.
Rafila, despre următorul nivel
Doctorul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a declarat astăzi că până la finalul lunii aprilie este probabil să avem peste o mie de cazuri zilnic de noul coronavirus. Mai mult, a susținut că această creștere a cazurilor de infectați ne apropie cu pași repezi de Scenariul 4.
„Vom ajunge la Scenariul 4 al epidemiei în câteva zil. Scenariul 4 înseamnă că sunt peste 2.000 de cazuri confirmate și există posibilitatea să fie activată și a treia linie de spitale.
Scenariul cel mai favorabil este că în șapte zile ajungem la 2000 de cazuri, dar pare probabil să ajungem acolo mai rapid. Dacă ajungem la un vârf, dar reușim să controlăm situația, atunci vor scădea numărul bolnavilor. Cred că la jumătatea lunii mai putem spera la o descreștere susținută a numărului cazurilor de coronavirus”, a spus Rafila.