Scenariu negru pentru România. Expert în sănătate publică: „Nu avem de ales. După alegeri trebuie să ne așteptăm la…”

Scenariu negru pentru România. Expert în sănătate publică: "Nu avem de ales. După alegeri trebuie să ne așteptăm la..." Sursă poză: gorjonline.ro

Experții în sănătate vin cu previziuni sumbre vizavi de evoluția pandemiei în lume, dar și în România. Potrivit lui Răzvan Chercheș, profesor în SUA și la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, țara noastră va intra în curând în carantină, pentru că oamenii au nevoie de reguli stricte pentru a respecta legea. Acesta susține faptul că aceste măsuri drastice nu trebuie aplicate la nivel de național, ci doar în anumite regiuni și județe, acolo unde situația o impune.

Când trebuie să ne așteptăm la o creștere accentuată a îmbolnăvirilor

Expertul în sănătate, Răzvan Chercheș, a vorbit despre evoluția cazurilor COVID-19 peste câteva săptămâni, atunci când reînceperea școlilor și a activităților în domeniul HoReCa își vor face efectul. Acesta consideră că restricțiile luate de autorități au fost luate corect, însă nu au fost impuse destul de ferm pentru ca toată lumea să le respecte.

Unul dintre motivele pentru care profesorul afirmă că legile sunt prea blânde este acela de natură electorală, fapt pentru care oamenii nu primesc amenzi pentru nepurtarea măștilor în spațiile publice, în cel mai rău caz, aceștia primesc avertizări.

Răzvan Chercheș, expert în sănătate publică

“În continuare nu se dau amenzi pentru nepurtarea măștii în spațiile publice (…), poliția e prezentă, dar nu dă amenzi, dă avertismente în cel mai bun caz, pentru că, nu-i așa, amenzile ar afecta intenția de vot și în momentul de față, din perspectiva mea, prioritatea guvernului este mai degrabă votul de la sfârșitul săptămânii decât siguranța cetățenilor.

Altfel, s-ar da amenzi continuu, ceea ce ar duce la purtarea măștii, ceea ce ar crește siguranța cetățenilor”, a declarat Răzvan Cherecheș, la Digi24.

Când și în ce condiții va intra România în carantină

Expertul în sănătate preconizează că după momentul alegerilor, autoritățile vor realiza în ce situație gravă se află țara noastră, decizând să aplice măsuri mai stricte pentru a evita creșterea explozivă a cazurilor COVID-19 în plin sezon al virozelor.

Astfel, Răzvan Chercheș prevede o următoare perioadă de izolare socială, acolo unde rata de pozitivare este mare și foarte mare. În contextul în care cetățenii nu vor respecta în continuare regulile de siguranță, profesorul din Cluj prevede o creștere masivă a cazurilor, înregistrându-se un vârf al „dinților de fierăstrău”.

„Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială și părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni, pe județe, pe orașe, acolo unde rata de pozitivare este mare.

Vom ajunge din nou la un lockdown, nu am nici mai mică îndoială aici, pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare, nu se poartă măști în spațiile publice, rata de transmitere crește, scad temperaturile, ceea ce face ca oamenii să petreacă mai mult timp înăuntru și de aceea avem sezonalitatea gripei.

Gripa nu se transmite din cauza faptului că e mai frig, la fel și coronavirusul, ci din cauză că oamenii petrec mai mult timp înăuntru, fără măști. Din perspectiva unui expert în sănătate publică, cea mai bună măsură este lockdown-ul”, a afirmat Răzvan Cherecheș.

Amenda și izolarea, cele mai bune măsuri pentru respectarea legii

Specialistul în sănătate susține în continuare că legile sunt mai blânde datorită alegerilor, pentru ca măsurile mai drastice să nu-i înverșuneze pe cetățeni. Cu toate acestea, cele mai sigure căi pentru a-i face pe unii oameni să înțeleagă sunt amenzile.

Acesta consideră că anumite persoane înțeleg exact pericolul la care suntem expuși și respectă regulile, pe când alțele au nevoie de măsuri drastice, acționând din frică.

“Noi încă suntem relaxați pentru că avem alegeri, nu pentru că rata de infecție nu ne solicită măsuri mai drastice. De aceea spun că după alegeri trebuie să ne așteptăm la măsuri mai drastice. Nu avem de ales, rata de infecție crește continuu. (…)

Vom avea cetățeni care, dacă este comunicat în mod clar și este o campanie continuă de comunicare vizavi de cum poți să te protejezi, ce poți să faci, vor fi responsabili, vor purta mască, vor păstra distanța față de ceilalți, se vor spăla și se vor dezinfecta pe mâini. În timp ce pentru alții măsurile trebuie să fie clare: amendă, amendă, amendă. Dar trebuie luate ambele măsuri.

Vă spun ce aș face eu dacă aș fi politician și aș încerca să fiu ales, dar în același timp să protejez și populația: a doua zi după ce aș fi ales, aș începe să dau amenzi rău de tot pentru nepurtarea măștii. Timp de o săptămână. Să sperii populația.

După care aș spune: situația este sub control, cum spun ei și acum, deși toate numerele spun ceva complet diferit. Și pe urmă, iar aș începe să trag mâța de coadă până la alegerile din decembrie și aș spera că situația nu se agravează”, a subliniat expertul, la Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI