Scandal monstru la TV în Austria. Izbucnirea nervoasă a cancelarului când a fost întrebat de votul Schengen

de: Sabina Anastasia
13 01. 2023

Scandal monstru la TV în Austria. Cancelarul de la Viena, Karl Nehammer, a avut o izbucnire nervoasă când prezentatorul de televiziune Martin Thür i-a pus întrebări pe tema votului acordat României privind aderarea la Spațiul Schengen. Ce a spus politicianul despre presupusele probleme din cauza cărora țara noastră nu a fost primită în spațiul de călătorie fără frontiere.

Scandal monstru la TV în Austria

Problema aderării României la Spațiul Schengen continuă să dea naștere controverselor în spațiul public. Cancelarul austriac Karl Nehammer a fost invitat, recent, la emisiunea jurnalistului Martin Thür, de la postul național de televiziune ORF. Pe parcursul discuției dintre cei doi au fost abordate mai multe chestiuni de politică internă, dar și externă.

Printre subiectele de politică externă comentate în emisiune s-a numărat și extinderea Spațiului Schengen și votul negativ acordat de Austria în ceea ce privește România. Amintim că Guvernul de la București a petrecut mai bine de 11 ani de muncă de lămurire a membrilor JAI privind aderarea țării noastre la spațiul UE de călătorie fără frontiere.

În primă fază, Austria a declarat că va susține demersul. La votul din Consiliul JAI, lucrurile s-au dovedit a sta total diferit în comparație cu cele exprimate public. Karl Nehammer a fost abordat direct de către prezentatorul TV Martin Thür cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen.

Subiectele de discuție, precum și întrebările adresate de către jurnalistul austriac s-au dovedit a fi destul de deranjante pentru politician. Starea din platoul de televiziune a devenit, în scurt timp, tensionată. Karl Nehammer a trecut inclusiv la acuzații potrivit cărora Martin Thür ar fi făcut afirmații false.

Karl Nehammer, deranjat de întrebările privind Spațiul Schengen

Interviul de 24 de minute pe care Martin Thür i l-a luat cancelarului austriac la postul național ORF s-a dovedit a fi unul foarte sensibil. Totul a început în momentul în care jurnalistul l-a întrebat în mod repetat pe Karl Nehammer ce se află în spatele deciziei guvernului de la Viena de a nu acorda votul necesar extinderii Spațiului Schengen.

Cancelarul austriac nu i-a răspuns prezentatorului la întrebări. Martin Thür a zâmbit, când a observat reacția cancelarului, cel mai probabil în mod suspicios, ușor ironic.

„Nu e nimic de râs”, i-a transmis cancelarul Karl Nehammer prezentatorului de televiziune.

A urmat un val de acuzații la adresa jurnalistului, potrivit cărora acesta ar fi făcut acuzații false. Martin Thür a explicat că nu este adevărat, însă lucrurile nu s-au îmbunătățit.

„Aceasta este interpretarea voastră, interpretarea unui jurnalist ORF”, i-a replicat Karl Nehammer jurnalistului Martin Thür.

Întâlnire între Karl Nehammer şi preşedintele Bulgariei

„Extinderea frontierei Schengen înseamnă că protecția frontierelor externe trebuie să funcționeze. Și voi merge în Bulgaria în curând. Însuși președintele bulgar spune că presiunea migratorie asupra frontierei turco-bulgare este uriașă. La fel cum presiunea migrației pe care ați menționat-o este uriașă între Serbia și Ungaria

Și acum vine punctul dumneavoastră de vedere, pe care l-ați ridicat. Această reducere a cererilor de azil este legată, în principal, de cifrele pentru Tunisia și India. Am avut peste 15.000 sau aproape 18.000 de cereri de azil din partea indienilor”, a mai spus cancelarul de la Viena.

În altă ordine de idei, amintim că europarlamentarul Eugen Tomac a explicat public că realitatea din spatele deciziei Austriei este mult mai complexă decât pare la o primă vedere. Politicianul a dezvăluit un document din care reiese că țara condusă de cancelarul de la Viena nu și-a adaptat legislația în vigoare potrivit cerințelor impuse de CE, privind problema migrației.