Scandal la Federaţia Română de Canotaj. De ce contabila şefă a instituției a primit o primă mai mare decât David Popovici după JO 2024

de: Daoud Andra
17 10. 2024

Este scandal la conducerea Federației Române de Canotaj, după ce forul ar fi cerut, în urma Jocurilor Olimpice de la Paris, prime în valoare de aproape 9 milioane de euro. Sume uriașe ar urma să ajungă și la personalul secundar din instituție, inclusiv un secretar general și contabila șefă.

FRC, în centrul unui scandal pentru primele oferite după JO 2024

Echipele de canotaj din România au bifat performanțe remarcabile la Jocurile Olimpice de la Paris, iar de succesul lor s-au bucurat și alți angajați din cadrul Federației de Canotaj. Un secretar general și contabila șefă a instituției ar urma să primească recompense de 162.000 de euro fiecare, în urma Jocurilor Olimpice. Prin comparație, un sportiv medaliat cu aur la olimpiadă este recompensat cu 140.000 de euro pentru performanța sa.

Federația a cerut de la stat în total aproape 9 milioane de euro pentru a premia sportivii și personalul auxiliar. Scandalul a pornit după ce pe lista cu premiile oferite s-au regăsit și persoane care ar fi urmat să încaseze sume mai mari decât cea primită de David Popovici, de exemplu, pentru medalia de aur de la înot.

După ce informațiile au fost făcute publice, Elisabeta Lipă, care în prezent conduce Agenția pentru Sport, a declarat că suma care se regăsește în dreptul numelui contabilei va fi împărțită la alți 60 de angajați pe care îi are Federația. Trebuie menționat că sumele încă nu au fost acordate, doar a fost întocmită lista.

”La prima vedere, pare o glumă”

Elisabeta Lipă a fost chemată la Guvern pentru a da explicații cu privire la împărțirea sumelor. Între timp, situația a fost semnalată și de către fostul ministru al Tineretului și Sportului și campion paralimpic, Eduard Novak, într-o postare pe Facebook.

”La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanță, valorile și criteriile actualilor decidenți din sport sunt de noaptea minții. Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de Daniel Popovici.

De ce au fost premiați cei doi? Simplu! Pentru ‘participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor’. Altfel spus, performanța administrativă (nu știu care este!) este mai valoroasă decât performanța sportivă. Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanță îl fac sunt mai puțin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul și contabilul șef al Federației de Canotaj. Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur”, a transmis el, pe contul de Facebook.

Precizările făcute de Federația Română de Canotaj

În urma scandalului creat în spațiul public, Federația a transmis o poziție oficială, prin intermediul rețelelor de socializare.

”În urma controverselor din spațiul public, generate în urma unor afirmații ale fostului ministru al Sportului, dl. Eduard Novak, referitor la sumele acordate drept recompensă angajaților Federației, precizăm că totul se desfășoară în baza unui cadru legal bine determinat. Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr. 69/2000, se aplică tuturor sportivilor și personalului auxiliar și precizează că angajații federațiilor sunt recompensați cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Olimpiadă.

În acest fel, personalul din federație primește o recunoaștere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanțelor cu care ajungem cu toții să ne mândrim în cea mai importantă competiție la nivel internațional. În cazul Federației Române de Canotaj, întreaga sumă alocată la nivelul personalului instituției, raportată la nivelul de performanță obținut de sportivii noștri la Olimpiada de la Paris, este în cuantum de 324.000 Euro și rezultă prin adunarea celor două sume de 162.000 Euro. Aceasta sumă este destinată întregului personal al FRC, în funcție de contribuția fiecăruia la pregătirea și obținera performanțelor olimpice. Precizam că personalul FRC este format, în prezent, din 50 persoane”, se arată într-o postare apărută pe pagina de Facebook a forului.