Scandal între un preot rus și unul ucrainean. L-a atacat cu crucea

de: Năstase Mirabela
29 07. 2022

Scandal între un preot rus și unul ucrainean. Un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse a atacat un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, după ce acesta din urmă a acuzat că susținătorii patriarhului Kiril al Moscovei îi ajută pe ocupanții ruși. Totul s-a întâmplat în regiunea Vinița, a relatat Nexta.

Scandal între un preot rus și unul ucrainean

În filmarea postată pe Twitter se poate vedea cum preotul ortodox rus s-a apropiat de colegul său și a început să îi aplice lovituri cu crucea. Acest incident ar fi avut la înmormântarea unui soldat, în data de 22 iulie.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Moscovei, a anunța la sfârșitul lui mai că se va rupe de Rusia după ce a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse.

„Nu suntem de acord cu Patriarhul Moscovit Kiril (…) în ceea ce privește războiul din Ucraina”, a explicat într-un comunicat de presă Biserica Ucraineană, la finalul consiliului consacrat „agresiunii” împotriva țării, pronunțând „deplină independență și autonomie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

De asemenea, Kiril a avut mai multe mesaje de elogiere a militarilor ruși, de-a lungul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

„Amintiți-vă că măreția statului nostru și respectul pentru noi vor fi în mare măsură determinate de felul în care va fi fața forțelor noastre armate”, a îndemnat patriarhul Kiril, iar la scurt timp după descoperirea atrocităților comise de armata rusă la Bucha a declarat că soldații ruși „cu siguranță” nu ar face un rău nimănui.

”Suntem o putere iubitoare de pace”, a mai adăugat el, recent.

Patriarhul Kiril este un vechi aliat al președintelui rus Vladimir Putin. El a declarat despre războiul din Ucraina că este despre „o respingere fundamentală a presupuselor valori oferite astăzi de cei care pretind că au puterea mondială”.

Patriarhul Kiril, persona non grata în Lituania

Recent, patriarhul Kiril a fost pus pe lista persoanelor cărora li se interzice să intre în Lituania, datorită sprijinului pentru invazia Rusiei în Ucraina.

„Patriarhul Kiril, un asociat apropiat al (președintelui rus) Vladimir Putin, este unul din cei mai activi sprijinitori ai războiului contra Ucrainei, și s-a pronunțat repetat în public în favoarea agresiunii rusești”, se spune în comunicat, conform Baltic Times.

„Pe 27 iulie 2022, Patriarhul Kiril a binecuvântat trupele rusești implicate în războiul contra Ucrainei și a dat justificare canonică pentru războiul Rusiei”, a spus ministerul de interne de la Vilnius.

Patriarhul Kiril nu are voie să intre în Lituania până pe data de 23 iunie 2027.