Scandal după anularea zecilor de lucrări de la BAC 2023. Elevii cer sancțiuni pentru profesorii corectori, ce se întâmplă în aceste momente

de: Mariana Olteanu
28 06. 2023

Consiliul Național al Elevilor face acuzații grave la adresa membrilor comisiilor de la examenul de Bacalaureat. Reprezentanții elevilor îi acuză pe profesori de neglijență vis-a-vis de respectarea tuturor procedurilor prevăzute în metodologia de organizare și desfășurare a examenului.

Cazul Gheorghe Șincai

Concret, la Liceul Ghorghe Șincai din capitală, 70 de lucrări au fost anulate în plină probă de bac. Motivul invocat de președintele comisie de examen, preotul Gheorghe Ddogaru fiind faptul că greșelile de completare ar fi putut fi interpretate drept un semn.

La scurt timp după incident, trei candidați au decis să vorbească public despre această nedreptate. Cazul a ajuns și în atenția Ministrului Educației, care face cercetări.

„S-au anulat după o oră și un sfert, în alte săli după o oră jumătate. Nu au mai avut timp să termine subiectul III”, a spus elevii.

Consiliul Național al Elevilor consideră că au fost comise „abateri repetate de la metodologia de organizare, realizate (în mod abuziv). Din acest motiv, reprezentanții elevilor cer efectuarea unor controale reale în teritoriu. De asemenea, elevii cer sancțioanarea cadrelor responsabile.

De ce au fost anulate 70 de lucrări?

În plină probă de examen, 70 de lucrări au fost anulate. Candidații ar fi completat greșit acel spațiu. Fie au trecut „Examenul național de bacalaureat” pe două rânduri a câte două cuvinte: „Examenul național” pe primul rând și „de bacalaureat” pe rândul al doilea. Unii dintre elevi au scris „Examenul național de” pe un rând și „bacalaureat” pe al doilea rând.

De cealaltă parte, profesorii consideră că aceste mici greșeli pot fi interpretate ca niște semne. Anularea acestor lucrări i-a afectat pe elevi, aceștia acuzând stări grave de anxietate.

”Peste 70 de lucrări au fost anulate din cauza unei așa-zise erori sesizate de către președintele comisiei, la aproximativ o oră și un sfert de la distribuirea subiectelor, fapt ce a determinat elevii în cauză să treacă prin stări grave de anxietate, stres, ce au rezultat în unele cazuri în imposibilitatea de a se încadra cu transcrisul lucrării și rezolvarea celorlalte cerințe în timp util. ”, se arată în comunicatul emis de elevi.

În urma acestui incident, elevii cer luarea anumitor măsuri. Reprezentanții elevilor cer sancționarea membrilor din comisie dar și instruirea acestora. În așa fel, astfel de accidente ar putea fi evitate.

”De aceea ne dorim o responsabilizare generală mult mai mare cu privire la examenele naționale, un instructaj real al membrilor comisiei și o monitorizare mult mai eficientă în teritoriu, tocmai pentru a preveni situațiile întâmpinate zilele trecute.

Viitorul elevilor nu ar trebui să se afle în riscul de a fi compromis din cauza unor astfel de situații. De asemenea, sancțiunile aplicate membrilor de comisie care nu respectă metodologia joacă un rol important în păstrarea echității ca principiu de bază ce guvernează sistemul de educație din România, dacă mai poate fi vorba de acest lucru. ”