Satul unic din România care i-a înnebunit pe străini. Ce găsesc turiștii aici
Dacă vă aduceți aminte, în mai multe articole, v-am tot vorbit de minunile descoperite și descoperite din România. Zone unice în Europa, pline de originalitate și de sălbăticie. Dar în multitudinea acestor zone există un loc, satul unic din România care i-a înnebunit pe străini. Odată ajunși, ceea ce găsesc turiștii aici îi va lăsa cu gura căscată, tocmai datorită unicității acestor locuri pline de istorie.
Rezervaţia Mulinologică Rudăria și satul unic din România care i-a înnebunit pe străini
În imensitatea de locuri istorice din România, turistul poate descoperi lucruri extraordinare, odată ajuns în Rezervaţia Mulinologică Rudăria.
Poate până acum nu ați ajuns aici, dar cu certitudine dacă vă decideți să o faceți, veți descoperi un loc unic în Europa, și asta datorită a cel puțin 22 de motive.
Majoritatea acestor elemente istorice se află în satul unic din România care i-a înnebunit pe străini. Cum spuneam, se află în această rezervație, iar satul se numește Eftimie Murgu, din judeţul Caraş-Severin.
Pentru amatorul de istorie, unicitate și frumos, satul unic din România, Eftimie Murgu, este o experiență destul de interesantă. Există 22 de mori de apă vechi, dar funcționale.
Aceste mori sunt folosite și întreținute de localnici care au un sistem de rotație lunară. Aceste mori de apă fac parte din patrimoniul UNESCO, încă din 2004.
Ce găsesc turiștii dacă ajung în Eftimie Murgu
În satul Eftimie Murgu, care până în 1970 se numea Rudăria, în apropiere de Bozovici, este satul unic din România, cu cel mai mare ansamblu de mori de apă încă în funcțiune din Europa Centrală.
Sunt 22 de mori de apă funcționale, toate restaurate în 2004. Au fost date în folosință comunității, și astfel au ajuns să fie înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Din cele 22 de mori, 13 sunt în sat și 9 sunt situate în afara satului. La cele din afara satului se poate ajunge ușor pe un drum asfaltat.
Este o plimbare ușoară de la o moară la alta de-a lungul pârâului Rudaria. Pârâul asigură energia pentru a acționa pietrele de moară.
Toate cele 22 de mori sunt pe deplin funcționale, au câte o piatră de moară care este acționată de apă, care este colectată și ghidată către mori printr-un sistem ingenios de mici baraje și canale.
Peisajul și valea Rudăria sunt foarte frumoase, toate morile pot fi vizitate și puteți vedea efectiv porumbul transformat în făină, sau alte cereale, în funcție de nevoia localnicilor.
La toate morile veți găsi o plăcuță cu explicații, în limba română, dar cu toate acestea și călătorul străin va putea să înțeleagă frumusețea acestui loc.
Este un loc subapreciat și nu foarte bine cunoscut, dar merită cu siguranță călătoria și vă recomand să vedeți cu ochii voștri satul unic din România. În plus, totul este gratuit.