Satul superb din România pe care doi clujeni l-au construit de la zero. Peisajele sunt idilice, mii de turiști îl vizitează an de an

de: Daoud Andra
12 11. 2024

În inima Maramureșului, există un sat numit Breb, care a devenit o destinație aparte. Datorită eforturilor și visului unui cuplu din Cluj, Roxana și Florin Vale, acest colț de Maramureș a ajuns să fie vizitat inclusiv de străini.

Totul a început cu „Casa din Vale”

În 2015, Roxana și Florin locuiau în Cluj-Napoca, unde păreau să își fi găsit stabilitatea: Roxana avea un atelier de design vestimentar, iar Florin lucra într-o corporație. Însă, întâlnirea lor cu satul Breb a schimbat radical cursul vieților lor. În căutarea unui loc unde să își construiască un viitor nou, au renunțat la viața urbană și s-au mutat la țară, unde au creat un loc de poveste – un mic „cartier” tradițional, inspirat din autenticitatea maramureșeană.

„Noi locuiam de mulți ani în Cluj, unde credeam că ne-am stabilit, că ne-am găsit locul, asta până când am descoperit satul Breb, în 2015. Breb a fost vizitat cu ani în urmă de către Regele Charles”, a povestit Roxana, potrivit Click!

Cu o pasiune pentru tradiția locală, cei doi au cumpărat un teren și au început să restaureze o casă veche din lemn. Florin, originar din Baia Mare, cunoștea satul din copilărie și își amintește de priveliștile superbe de pe coastele Brebului. Deși inițial nu se gândea să locuiască acolo, o simplă excursie și un anunț online de vânzare a terenului l-au făcut să înțeleagă că acesta e locul lor.

Așa a început „Casa din Vale”, un proiect inspirat din arhitectura tradițională, ce și-a propus să conserve patrimoniul cultural și să ofere o experiență autentică celor care vizitează Maramureșul. Astăzi, „familia cu Casa din Vale” este recunoscută în zonă, iar căsuțele din lemn recondiționate de cei doi aduc turiști din toate colțurile lumii.

De la o casă la un cartier întreg

De la prima casă, „Casa din Vale”, proiectul lor s-a extins într-un ansamblu de nouă căsuțe, fiecare adusă din Breb sau din satele învecinate, și restaurată cu ajutorul meșterilor locali.

„În total sunt 9 case, cu tot cu cea în care locuim noi, căsuța noastră de lemn vechi, de lângă marele nuc,” explică Roxana.

Printre ele se află și „Casa Faină”, adusă de la câțiva kilometri distanță din Rozavlea, „Șura lu’ Costan”, prima casă în care au locuit temporar, dar și „Casa Nouă”, unică prin faptul că este singura construită din lemn nou, însă păstrând arhitectura tradițională maramureșeană.

De-a lungul timpului, acest mic „cartier” a devenit probabil unul dintre cele mai căutate locuri din Maramureș, datorită peisajelor pitorești și atmosferei autentice. Cu fiecare casă construită, povestea familiei Vale a atras tot mai mulți turiști, oferind un refugiu unic pentru cei care doresc să descopere tradițiile vechi, liniștea satului și peisajele spectaculoase. Pe lângă căsuțele fermecătoare, Roxana și Florin au creat un adevărat hub cultural și de socializare.

„Evenimentele pe care le organizăm aduc oamenii împreună, sunt benefice satului, fac acest tip de turism să fie sustenabil”, mărturisește Roxana.

Festivalurile și evenimentele culturale pe care le găzduiesc atrag anual mii de turiști și contribuie la revigorarea vieții culturale a zonei. La „Grădina MagicLandBreb”, turiștii se pot bucura de concerte, expoziții și alte activități artistice ce aduc o energie nouă în sat.

Cei doi doresc să se extindă, dar și să se concentreze pe activitățile asociației culturale pe care au fondat-o, Casa din Vale Breb. Misiunea lor este de a contribui la dezvoltarea culturală a zonei, dar fără a altera identitatea locului.