Satul rotund, unic în România. E de o frumuseţe rară, puţini turişti ajung aici. Nu zici că eşti la noi, nici numele nu e românesc
Ai auzit vreodată despre satul rotund, unic în România? A fost declarat monument istoric datorită frumuseții sale rare. Din păcate, prea puțini turiști ajung aici. Și mai puțini cunosc povestea regiunii. Dacă ți-ai propus să pleci într-o scurtă vacanță în viitorul apropiat, acesta este unul dintre locurile pe care nu trebuie să le ratezi.
Știi unde se află satul rotund, unic în România?
Turiștii străini se bat pentru un loc de cazare în singurul sat rotund din România. Prea puțini conaționali știu despre ce este vorba, însă. Majoritatea nu au auzit niciodată despre această locație unică, ce se află la o oră distanță de Timișoara. A fost atât de mult admirată încât a fost declarată monument istoric.
Dacă îți propui să mergi în vacanță în județul Timiș, trebuie să ajungi neapărat în satul Charlottenburg, din comuna Bogda. Nu este deloc mare, prezintă doar 124 de locuitori, însă peisajul este extrem de pitoresc, cătunul fiind ascuns printre pășuni, câmpii și multe dealuri.
Localitatea Charlottenburg a luat naștere în timpul celui de-al doilea val de colonizări germane. Lucrările pentru construirea regiunii cunoscute astăzi și sub numele de Șarlota au fost coordonate de un funcționar de la oficiul sării din Lipova, pe nume Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt.
La început, satul Charlottenburg a fost locuit de o comunitate de 32 de familii, care, în total, însumau 131 persoane. Bineînțeles, toți erau emigranți germani, ca urmare a mișcării făcute de austrieci după ce Banatul a devenit parte a Imperiului Habsburgic.
Charlottenburg a fost declarat monument istoric
A fost singurul sat din Banat construit în formă de cerc, prezentând un diametru interior de 210 metri. Din acest motiv, întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor. Nu întâmplător a fost conturată sub forma unei sfere, însă.
Istoricii spun că motivul pentru care satul a luat forma pe care o are și astăzi a fost protejarea moşiilor administratorului Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt de pagubele pe care le puteau produce animalele sălbatice.
La momentul la care a fost construit, în mijlocul satului Șarlota era o fântână și o plantație de duzi. Toate casele aveau exact aceeași înălțime. Astăzi, încă poți să admiri duzii seculari din centrul localității. Pe lângă aceștia, biserica romano-catolică stârnește curiozitatea tuturor vizitatorilor.
În Șarlota există și un parc de vânătoare unde poți să mergi. Este cea mai veche rezervație de acest fel din țara noastră. În mare parte, parcul de vânătoare este populat cu cerbi aduși din Boemia, Germania și Austria și adaptați la condițiile zonale.