Satul Italia din România, locul în care te simți ca în Occident. Localnicii vorbesc un dialect ciudat, iar casele sunt impunătoare
Sunt multe sate din România din care oamenii au plecat la muncă în străinătate, însă acesta bate recordul. Din satul Corod, situat între Tecuci și Târgu Bujor, au plecat peste hotare două mii de oameni, iar în prezent locul arată ca o așezare din vest. Până de curând, a existat și un microbuz care făcea legătura săptămânal cu Italia.
Satul din care au plecat două mii se oameni în străinătate
Atunci când te gândești la sate românești, le asociezi cu case modeste. Corod nu arată deloc așa, dimpotrivă. Românii care au plecat la muncă în străinătate s-au întors cu agoniseala și au construit aici case impunătoare. Unele dintre ele sunt părăsite în prezent, pentru că cei care le-au ridicat s-au întors la muncă în afara țării.
Majoritatea sătenilor au plecat în orașul Padova din Italia și și-au făcut un rost acolo. Vestea s-a răspândit, iar cei care au plecat primii i-au chemat și pe alții care rămăseseră în sat, să muncească acolo. Încet-încet, așezarea s-a golit, iar corodenii și-au făcut un rost în Padova, au întemeiat familii acolo și au venit din ce în ce mai rar în România.
Cei care s-au stabilit acolo au înființat și o linie de maxi-taxi Corod-Padova, potrivit sătenilor. Un microbuz pleca în fiecare joi, la ora nouă dimineața, iar a doua zi ajungea în Padova. Acum, firma nu a mai obținut licență de transport, astfel că cei care vor să meargă la rudele din Italia sau să trimită pachete trebuie să se descurce cum pot.
Copiii au și prenume italian
Mulți dintre cei plecați la muncă în Italia și-au întemeiat familii acolo, iar copiii lor poartă un prenume românesc și unul italian. Locuitorii din Corod care muncesc în construcții au investit o parte din banii câștigați acolo în case impunătoare, ridicate în satul natal. Conduc mașini aduse din Italia, vorbesc cu accent italienesc și se poartă după obiceiurile locului în care au emigrat în urmă cu mulți ani.
”E rău că nu se lasă lustruiți de civilizația occidentală, că nu vin cu altă mentalitate de acolo. Și-au făcut capelă ortodoxă în Padova și i-au cerut prea-sfințitului episcop Cassian un preot ortodox, care slujește acolo. Sunt harnici și credincioși, dau mulți bani pentru biserica din sat. Am fost prin câteva case, dar n-am observat nicio schimbare: muncesc ca la ei, în Italia, dar trăiesc ca la noi. Mănâncă mămăligă, slănină, pe care italienii o aruncă, fasole și pizza”, i-a declarat primarul satului, jurnalistului Viorel Ilișoi, care a realizat un reportaj în satul părăsit de locuitorii lui pentru Padova.
Sătenii au ajuns să calculeze totul în euro, de când rudele plecate în Italia le trimit bani de acolo. Împrumuturile, cumpărăturile pe datorie de la magazinele din sat, darurile de nuntă – toate se calculează în euro.