Satul Fantomă din România. Lindenfeld, întemeiat din germani din Boemia, are case încă mobilate, şcoală şi curent

de: Ioana Bucur
03 03. 2024

Nu exagerăm cu nimic când numit acest colț uitat de oameni și de timp „Satul Fantomă din România”. Acum două secole, Lindfeld era întemeiat de germani veniți din Boemia. Ultimul său locuitor a murit în 1998. Casele și biserica sunt încă în picioare, în ciuda faptului că nimeni nu a mai stat acolo de mai bine de două decenii.

Lindfeld – Satul Fantomă din România

O istorie fascinantă, un prezent dezolant și un viitor incert. Lindenfeld este un colț al țării uitat de oameni și de timp. Numit „Satul Fantomă din România”, povestea sa începe în 1828, când în jur de 40 de familii de germani ajungeau acolo din Boemia.

Mica localitatea era, la începutul secolului al XIX-lea, granița militară a Imperiului Austriac, iar coloniștii au fost trimiși pentru consolidarea frontierei.

Satul a fost organizat după renumitele rigori germane, au fost ridicate case solide, s-au săpat fântâni, s-au făcut drumuri, o școală, o biserică, o piață. În lipsa ajutoarelor trimise de împărat, în doar cinci ani, cele 40 de familii au părăsit Lindenfeld. În locul lor au venit însă alți germani, care au reușit să se adapteze locului.

Ultimul locuitor a murit în 1998

Timp de aproape o sută de ani, satul a avut în jur de 300 de locuitori. Începând din anul 1924, mulți au început să se întoarcă în Germania. Cei rămași au suferit cumplit după Al Doilea Război Mondial, aproape jumătate au fost deportați în Siberia, pe motive etnice.

În cele din urmă, mica așezare s-a repopulat. Timp de șase decenii, viața a fost liniștită în satul din Munții Semenic.

Politica anilor 80 a regimului Ceaușescu a adus o nouă criză. Lindenfeld a început să se golească. După Revoluția din 1989, mai avea un singur locuitor: Paul Schwirzenbeck.

În 1998, odată cu moartea lui Paul Schwirzenbeck, Lindenfeld a devenit un sat fantomă. De atunci, nimeni nu a mai călcat în casele lăsate în urmă de localnici.

Te-ar putea interesa și: Satul din România cu nici 20 de locuitori care poate avea băi sărate. Investiția ar fi de peste 3 milioane de euro

„În 2012 am avut câteva zeci de cereri pentru terenurile de acolo”

În ciuda faptului că zona are un potențial turistic uriaș, orice acțiune este blocată de faptul că fiecare petic al satului are un proprietar – moștenitorii vechilor localnici, stabiliți în Germania, dar care nu par interesați de terenurile din România.

„Sunt registre ținute nemțește, de pe vremuri. Totul este măsurat la centimetru. Totu-i precis. Se știe exact cine-s proprietarii, ce suprafață, câte fântâni, câte garduri, grajduri, câte beciuri… tot. Dar proprietarii și urmașii lor sunt în Germania. Eu nu am ce face. Sunt casele și terenurile lor.

În 2012 am avut câteva zeci de cereri pentru terenurile de acolo. Dar dacă cineva vrea să cumpere teren acolo trebuie să vorbească cu moștenitorii din Germania. Am făcut și drum de la Poiana până la Lindenfeld ca să fie mai atractivă zona chiar și pentru moștenitori.

Unii au zis că ar vrea să se întoarcă, să refacă casa bătrânească. Însă unul singur a făcut într-adevăr ceva. Cel care a refăcut și biserica din sat. Dar vine și el foarte rar. Nu locuiește acolo”, a explicat primarul Gheorghe Coilă, potrivit Jurnalul.

Te-ar putea interesa și: Satul unic din România care a devenit celebru în întreaga lume. Turiştii vin aici pe bandă rulantă, locurile sunt mirifice, tradiţiile – cu adevărat speciale