Satul din România unic în lume. Este de o frumuseţe ieşită din comun, din ce în ce mai mulţi turişti străini vin aici. Ce are special

de: Ștefan R. Apostol
01 03. 2023

Pentru cei mai mulți turiști, fie străini, fie români, România este un loc al misterului, cu zone unde viața locuitorilor este nealterată de tehnologie, cu frumuseți spectaculoase și pline de sălbăticie, iar această stare de spirit o vor regăsi aici dacă își îndreaptă atenția spre satele și viața rurală din România. Printre acestea se numără și satul din România unic în lume, de o frumuseţe ieşită din comun, cunoscut sub numele de „Mica Elveție, și din ce în ce mai mulţi turişti străini vin aici. Află și tu ce are special satul din România unic în lume.

România, un loc al misterului și al frumuseții spectaculoase și pline de sălbăticie

Nu este prima și poate nici ultima dată când autorul acestui articol va scrie despre minunile care se ascund printre pădurile, vârfurile munților și în satele României. Sunt zone întregi, poate necunoscute piciorului de turist român, care te pot face să te oprești pentru un moment și să nu spui nimic, ci doar să admiri ceea ce se așează în fața ta ca un peisaj dintr-o pictură celebră de Rembrand sau Nicolae Grigorescu.

Sunt încă sate, care deși s-au dezvoltat din punct de vedere turistic, păstrează și azi acel parfum al trecutului, prin casele de aici, tradițiile păstrate cu sfințenie de locuitori, dar și prin sălbăticia pădurilor încojurătoare. Așa că, dacă te decizi să începi să-ți cunoști țara, ar trebui să începi cu aceste zone rurale, vechi, unele cu aer medieval, altele atât de îndepărtate și sărace că nici curentul electric nu a ajuns acolo.

Printre toate aceste minunății, multe regăsite în vestul țării, în Transilvania și chiar în Maramureș, se regăsește la poalele Munților Apuseni satul din România unic în lume, căruia s-a ajuns săi se mai spună și „Mica Elveție”. Citește mai departe și află care este unicitatea acestui loc plin de o frumuseţe ieşită din comun.

Vezi și: 8 peisaje unice pe Terra se regăsesc în România. Românii trebuie să le viziteze cel puțin o dată în viață

Turist prin țara mea: Rimetea, satul din România unic în lume, la poalele Munților Apuseni

Dacă pleci la drum spre Rimetea, trebuie să-ți spunem că va trebui să te înarmezi cu răbdare, ceva muzică bună, și să stai la volan aproximativ 6 ore și jumătate, dacă o iei pe DN1/E68. Dar, odată ajuns aici vei vedea maiestuoșii Munți Apuseni cum tronează în apropiere de Rimetea, satul din România unic în lume.

Pentru turistul mai puțin informat, Rimetea este un mic sat cu case albe și ferestre verzi, iubit de timp și prețuit de locuitorii săi. Chiar dacă este așezat în spatele munților maiestuoși din Apuseni, oferă o imagine de prețuit toată viața și este ca un adevărat sat de basm.

Rimetea este absolut fascinant și este satul din România unic în lume, prin istoria interesantă, arhitectura uimitoare născută în secolul al XIII-lea din munca grea a minerilor, Rimetea fiind așezat aici pentru a smulge fierul din adâncurile munților.

În prezent este un sat în care locuiesc români și românii de etnie maghiară. De-a lungul timpului, în această regiune au locuit și austrieci, germani și români, ceea ce a dus la un amestec cultural original care a înzestrat Rimetea cu un farmec seducător, ceea ce face satul din România unic în lume și îi dă acel ceva special.

Vezi și: Fenomen neobișnuit. Satul din România unde soarele răsare de două ori

După ieșirea de sub dictatura comunistă, la 7 ani de la acel moment, Rimetea a fost inclus într-un proiect realizat de Fundația Transylvania Trust, în 1996, fiind restaurate nu mai puțin de 160 de case tradiționale, iar rezultatul poate fi admirat și astăzi vizitând acest sat captivant.

Satul din România unic în lume, Rimetea, cândva o așezare fără nume, cu o economie săracă bazată pe agricultură, astăzi este un loc inspirat, găzduit de oameni harnici, mândri de moștenirea lor și care au primit Medalia de Argint „Europa Nostra” pentru implicarea lor puternică în programul de restaurare.

De asemenea, datorită acestui proiect, vechile meșteșuguri tradiționale au fost reînviate și mulți oameni au dobândit abilități și cunoștințe de restaurare, astfel că economia locală a înregistrat un impuls real, iar turismul a devenit o sursă importantă de venit pentru comunitate.

Rimetea este locul unde vei descoperi cultura secuiască, un loc în care te lași furat de peisajul idilic creat de ciobani, dealuri pitorești, munți și cetăți ascunse. Odată ajuns aici poți să te aventurezi și să admiri peisajele zonei și mai mult ca sigur că vei fi surprins de frumusețea și peisajul idilic de acolo, de Piatra Secuiului, care se situează la 1.129 de metri și este una dintre cele mai populare drumeții din zonă, deoarece satul Rimetea este situat chiar la poalele muntelui, dezvăluind o priveliște uluitoare asupra satului și a dealurilor din jur.

Concluzie

România este un loc al misterului și al frumuseții spectaculoase și pline de sălbăticie, un loc care merită vizitat, cunoscut, apreciat și promovat cât de mult se poate. Nu degeaba i se mai spune și Grădina Maicii Domnului.