Satul din România, unic în Europa. E vizitat de mulţi turişti străini, e un loc de basm. Ce au special casele din localitate

de: Manolică Anca
02 05. 2023

România abundă în zone frumoase, unele încă neexploatate la maximul lor. Un astfel de exemplu este un sat din Moldova, care este unic în Europa pentru fațada caselor. Iată de ce sunt atât de speciale. Turiștii sunt de-a dreptul fascinați de ele și spun că este un loc de basm!

Satul din România, unic în Europa

Situată în județul Suceava, în mijlocul secțiunii montane Iacobeni – pasul Prislop, la doar 20 de km de stațiunea turistică Vatra Dornei, comunca Ciocănești este un adevărat muzeu în aer liber. De altfel, așezarea a fost declarată comună–muzeu în anul 2004, un deceniu mai târziu fiind desemnată câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic „Satul cultural al României”.

Ciocănești a fost prima așezare locuită apărută în calea ctitorilor Moldovei, începând cu Bogdan și Dragoș, întemeietorul de țară, până la Ștefan Cel Mare și Sfânt, în secolul al XV – lea. Ea este atestată documentar din anul 1400.

Un muzeu în aer liber

Comuna Ciocănești este un loc cu adevărat special. Aici, toate casele sunt pictate sau încondeiate, așa cum spun localnicii, iar acest lucru i-a adus un renume pe plan național, dar și mondial.

Locuințele sunt ornate cu motive tradiționale care se regăsesc pe bundițele, catrințele, cămășile și alte lucruri din portul popular al românilor. Între zidurile decorate cu motive populare sunt așezate la loc de cinste covoare, carpete și ștergare, notează identitatea.ro.

Această tradiție datează din 1950, atunci când fostul primar al comunei, domnul Tomoioagă, un meșter popular și cioplitor în lemn, a încondeiat o casă. Aceasta aparține Leontinei Țăran, care a dorit să își renoveze locuința și să o picteze asemenea ouălor, ca „să se uite și soarele la ea”. Astăzi, locuința este Casa Muzeu Țăran Leontina.

„Nu se desenează orice, se face după tradiție, nu toate măscările pe case, să știți. Lumea nu se întrece aici în etaje cât mai multe, betoane cât mai impozante și termopane cât mai fițoase. Mult mai important e desenul care îmbracă pereții exteriori ai caselor.

Dacă ai desenele mai spectaculoase, așa ești considerat un gospodar adevărat. Ba chiar se mai zice că și culorile sunt ca sufletul omului.” a spus tanti Leontina pentru romanialibera.ro.

Citește și: Locul superb din România care atrage din ce în ce mai mulți turiști. Oamenii sunt fascinați de peisaje

Oamenii trebuie să respecte arhitectura

Oamenii locului sunt obligați să respecte arhitectura țărănească și astăzi există în Ciocănești peste 600 de case care s-au transformat în locuințe de patrimoniu.

„Întâi tencuiesc cu ciment, var și nisp, după ce se uscă pun var, ciment și nisp și cu un model desenez deasupra și-l sculptez cu ceva anume care trebuiește sculptat. După ce se uscă îl vopsesc, dau culoarea varului și apoi dau modelul național cu diferite culori, unul vrea negru, altul vrea maro , altul vrea bej”, a spus Silvia Șcheul, meșter popular, pentru Digi24.

Citește și: Satele din România care ne pot aduce cinste la nivel mondial. Trebuie să le vizitezi și tu