Satul din România unde se agață harta în cui și turiștii nu prea ajung. Peisajele îți taie răsuflarea

de: Beatrice Dumitru
06 07. 2024

România are sate de poveste. Sunt satele încremenite în timp și sunt numai bune de descoperit. Unul dintre acestea se află unde se agață harta în cui, dar peisajele de aici sunt superbe. Despre ce sat este vorba.

Satul de poveste din Bucovina

În România, mai mult ca în oricare altă țară, încă mai poți găsi sate autentice românești, cu același aer ca acum mai bine de 100 de ani. Unul dintre cele mai frumoase și mai puțin cunoscute sate din țara moastră se află în Bucovina, tocmai la granița cu Ucraina. Bucovina este recunoscutăpentru frumuseţea locurilor din această zonă.

Satul din Bucovina, izolat și cam uitat de lume, dar de poveste este Lucina, din comuna Moldova-Sulița. Aici se ajunge prin Cheile Lucavei, spre cătunul aflat în comuna bucovineană Moldova Sulița, pornind din Câmpulung Moldovenesc pe ruta Pojorâta, Fundu Moldovei, Botuș și Breaza. Cheile Lucavei se întind pe un kilometru și se poate parcurge întregul traseu cu mașina, peisajul fiind spectaculos în orice anotimp.

Herghelia Lucina, colţul de rai al cailor huţuli

În acest sat, în care turiștii nu prea ajung, se află Herghelia Lucina unde sunt sute de cai huțuli, mândria bucovinenilor. Herghelia se află la 1.300 de metri altitudine, în munții Bucovinei, unde este zăpadă mai mult de jumătate de an, iar verile sunt răcoroase. Caii huţuli sunt singura rasă autohtonă păstrată până în zilele noastre.

Numele rasei vine de la huţuli, nomazii veniţi din Galiţia care i-au fascinat pe români cu tradiţiile şi obiceiurile lor. La sfârşitul secolului XVIII, huţulii au părăsit teritoriul Galiţiei pentru a migra în nordul Bucovinei.

Caii huţuli sunt relativi mici, cu o înălţime de maxim 150 de centimetri şi cântăresc circa 400 de kilograme.

Cea mai veche herghelie din România

Herghelia de la Lucina a fost înființată în anul 1788 și se întinde pe o suprafață de 1775,5 hectare. De aici au plecat exemplare superbe spre întreaga lume, fiind foarte apreciate de cunoscători.

Herghelia Lucina datează de 168 de ani, aceasta fiind înfiinţată în anul 1856. De la înfiinţarea ei şi până în anul 1914, herghelia Lucina împreună cu herghelia Rădăuţi au aparţinut Imperiului Austro – Ungar.

În anul 1856, la comanda colonelului austriac Martin von Hermman a fost înfiinţată herghelia de cai huţuli de la Lucina. Din motive necunoscute, în anul 1875 herghelia a fost desfiinţată, însă în urma insistenţelor venite din partea armatei austriece ea a fost reînfiinţată în anul 1877.

Rasa huțul a fost menționată pentru prima dată în anul 1606, în ”Hippica” lui Dorohastajki, o lucrare importantă în domeniu.