Satul din România în care s-au mutat definitiv zeci de străini. Au renunțat la casele lor din Germania, Olanda sau SUA pentru frumusețea acestui loc

de: Andrei Simion
10 07. 2024

Numeroși cetățeni din Germania, Franța, Olanda, Italia și Statele Unite au renunțat la țările lor pentru a se stabili în România.

„Este ca o iubire inexplicabilă pentru România”

Antonia Timmerman și soțul ei au fost primii străini care s-au mutat în satul Richiș. Invitați de un localnic care primise de la ei un pachet de ajutoare, au fost încântați de loc și au cumpărat o casă de vacanță. Acum mulți ani, au decis să facă pasul decisiv și s-au mutat din Olanda la Richiș. De atunci, au achiziționat magazinul local, au amenajat o pensiune în casa parohială și au deschis un camping.

Antonia Timmerman explică: „Locuim aici, în Richiș. Nu mai avem o casă în Olanda. Este greu de descris, este ca o iubire inexplicabilă pentru România. Suntem aici și ne simțim acasă.” Dacă sunt întrebați ce îi atrage la Richiș, străinii ar putea vorbi ore în șir despre liniștea satului, cerul înstelat, dealurile verzi, copiii care se joacă liberi și gustul autentic al mâncării și băuturii locale. Elaine și Martin Engbrenghof spun:

„Ne place țuica făcută de soția mea și ciorba de burtă. Am mulți prieteni care vin în România și spun că nu le place ciorba de burtă, dar noi o adorăm!”

Richiș, vechiul sat transilvănean care a i-a cucerit pe străini

Richiș, un vechi sat transilvănean din județul Sibiu, ascuns printre dealuri, a atras noi locuitori datorită farmecului său care le amintește de copilărie. Richiș este cunoscut pentru viticultura sa de peste 700 de ani.

Familia Schmid din Munchen a fost atrasă frumusețea satului transilvănean, după ce fiul lor le-a sugerat să-l viziteze, cunoscut odinioară ca satul celor bogați. Acum, străinii au format o comunitate unită și puternică.

Heribert Schmid afirmă: „Richiș este a doua casă pentru mine. Viața mea aici, alături de soția mea, este mult mai bună decât în Germania.”

Roswitha Schmid adaugă: „Ne place foarte mult, natura este minunată și facem multe plimbări cu câinele nostru. Avem și prieteni cu care jucăm cărți săptămânal.”

„Îi îndemnăm pe români să fie mândri de țara lor”

Elaine și Martin Engbrenghof sunt primii olandezi stabiliți în Richiș. În anii ’90, au vizitat satul cu prietenii și au fost cuceriți de ceea ce au găsit.
Martin Engbrenghof declară: „Atmosfera și peisajele sunt deosebite. Îi îndemnăm pe români să fie mândri de țara lor. Mulți străini au ales să-și cumpere o casă aici, semn că acest loc are ceva special!”

Cei doi soți au cumpărat o casă veche de la sași, investind mult în reparații, dar păstrând toate elementele tradiționale, inclusiv un război de țesut pe care Elaine a învățat să-l folosească.

Nu doar străinii s-au stabilit aici. Paul, născut în Mediaș și mutat cu familia în Germania la 14 ani, a revenit în România în 1997. Când a ajuns la Richiș, a simțit mirosul copilăriei și a decis să cumpere câteva case pe care le recondiționează cu materiale tradiționale.

Paul Hemmerth explică: „Prieteni care vin aici spun că vor și ei o casă în Richiș. Este ceva deosebit în acest sat, o combinație de liniște, comunitate și autenticitate care ne atrage.”

Satul s-a dezvoltat considerabil datorită noilor locuitori străini, care au deschis magazine, un centru infoturistic și organizează evenimente culturale.

Anișoara, o localnică, spune: „Ne bucurăm că au venit străinii. Richișul a înflorit datorită lor.”

La 83 de ani, Johanes, cel mai bătrân sas din Richiș, este fericit că satul său a găsit o nouă viață prin acești oameni pasionați, chiar dacă mulți sași au plecat și nu s-au mai întors.