Satul din România care atrage turiști la greu, an de an. Construcția uimitoare pe care toți vor să o vadă aici

Satul din România care atrage turiști la greu, an de an. Construcția uimitoare pe care toți vor să o vadă aici
Află despre satul din România care atrage turiști la greu, an de an

Dacă vreți să scăpați de cotidian, mai ales acum, în zilele caniculare, aveți o variantă. Ce-i drept, este ceva de mers până acolo. Dar merită să ajungi în satul din România care atrage turiști la greu, an de an. Majoritatea dintre turiștii care ajung în zona Sighișoarei, fac o escală să viziteze construcția uimitoare pe care toți vor să o vadă aici. Dacă te-am făcut curios, citește în continuare. Ai să afli care este satul din România care atrage turiști la greu.

Află despre satul din România care atrage turiști la greu, an de an

Regiunea istorică a Transilvaniei a atras din ce în ce mai mulți turiști, fie români, fie străini. De altfel, fără a fi subiectivi, aici sunt extrem de multe lucruri de văzut. Printre zonele care au început să fie animate de turiști, se numără și zona Sighișoarei.

Mulți vin pentru peisajele și zonele sălbatice din prejur, alții chiar pentru festivalurile culturale de aici. Dar, ceea ce atrage peste tot în Transilvania, sunt castelele medievale, unele dintre ele datând din XIV, sau chiar secolul XVIII. Dacă vă întrebați de ce tot insistăm pe zona Sighișoarei, răspunsul este unul simplu.

Aici se află satul din România care atrage turiști la greu, an de an, și asta pentru că există construcția uimitoare pe care toți vor să o vadă aici. Considerată a fi una din cele mai frumoase construcții, este de fapt un castel Renascentist, construit pe o perioadă de patru secole, între secolul XIVși secolul XVIII.

Construcția uimitoare pe care toți vor să o vadă aici, din perioada Renascentistă

Castelul, cunoscut de localnici sub numele de Castelului Bethlen din Criș, își începe istoria din secolul al XIV-lea. Povestea acestui castel începe odată cu povestea familiei Bethlen în Transilvania, încă din secolul al XII-lea. La acel moment Transilvania aparținea de Regatul Ungariei și Principatul Transilvaniei.

Castelul Bethlen este una dintre cele mai faimoase clădiri renascentiste din Transilvania și a fost atestat documentar pentru prima dată încă din 1305. Construit a fost inițial ca reședință fortificată pentru familia Bethlen. Din păcate, a căzut în ruină în anii 1900. În prezent este supus unei restaurări complexe pentru a-l readuce la gloria de odinioară și pentru a proteja istoria bogată îngropată între zidurile sale.

Zona a prosperat încă din Evul Mediu

Conform izvoarelor istorice, încă din Evul Mediu, familia Bethlen a jucat un rol central în istoria Transilvaniei. A dat un lung șir de politicieni, diplomați, scriitori, funcționari publici și oameni de știință. Familia Bethlen cunoaște două linii, Iktar și Bethlen.

Cea mai importantă figură a primei a fost Bethlen Gabor, care a trăit între anii 1580-1629, fiind principe al Transilvaniei. Pentru cea de-a doua se remarcă contele Bethlen Istvan, care a trăit între anii 1874-1946.

Bethlen Istvan a fost prim-ministru al Ungariei între cele două războaie mondiale, între 1921-1931, într-o lungă linie de politicieni, scriitori și funcționari publici. Celebra familie a fost responsabilă de construirea de castele și biserici fortificate, de înființarea de școli și de fondarea satului Criș.

Satul din România care atrage turiști la greu, an de an

În 1967, în plină eră comunistă, cel mai tânăr descendent al familie Bethlen, după un exil forțat în Austria, revine în Transilvania, la Criș, unde găsește în paragină ceea ce astăzi cunoaștem ca fiind Castelul Bethlen. Decis să readucă frumusețea locației, se apucă de renovarea zonei și a castelului în sine.

„În următoarele trei decenii, contele Miklos a lucrat neobosit pentru a înființa un fond caritabil pentru a proteja zona. Dar și pentru a implementa programe de burse pentru tineri și pentru a obține statutul UNESCO pentru castel.”, se scrie în cronica de familie.

Satul Criș este situat la 12 km sud-vest de Sighișoara, într-o vale laterală sudică. Satul, unul dintre scaunele strămoșești ale conților Bethlen, are o serie de obiective importante de patrimoniu construit.

Vechiul castel, atestat documentar pentru prima dată în 1305, este una dintre cele mai renumite clădiri renascentiste din Transilvania. Așa cum menționam mai devreme, satul Cris a fost fondat de familia Bethlen în urmă cu aproximativ 800 de ani.