20 mart. 2023 | 11:11

Satul conacelor, un loc unic în România. E o adevărată comoară, puţini au habar de acest loc mirific

Utile
Satul conacelor, un loc unic în România. E o adevărată comoară, puţini au habar de acest loc mirific
E o adevărată comoară, lăsată în paragină

Revenim și astăzi cu un nou material din ciclul „Turist prin țara mea!”, și rămânem tot în zona Transilvaniei, un loc unde arhitectura este la fel de importantă ca și istoria, și unde sunt încă ascunse comori neașteptate de arhitectură, puțin cunoscute de public și chiar de specialiști. Așadar, plecăm la drum spre satul conacelor, un loc unic în România, o adevărată comoară, despre care puţini au habar.

„Turist prin țara mea!” în satul conacelor, un loc unic în România

Ne urcăm în mașină și ne decidem să ne îndreptăm spre județul Covasna, situat în sud-estul Transilvaniei. Destinația propusă, satul conacelor, un loc unic în România, este Bicfalău, iar drumul are o distanță de aproximativ 201.7 km, pe care-l vom parcurge în aproximativ 3 ore, dacă nu întâlnim vreo problemă în trafic. Satul Bicfalău, aproape de orașul Sfântul Gheorghe, este situat pe Drumul Județean DJ03B, iar până acolo este imposibil să nu admiri peisajele care ți se dezvăluie.

Așa cum spuneam, Bicfalău este un sat situat în colțul sud-estic al Transilvaniei istorice, la poalele Munților Buzău, care merită o atenție deosebită datorită patrimoniului său arhitectural unic.

Aici există cele mai multe conace nobiliare, 38 la număr, toate cu o încărcătură istorică extrem de importantă, iar combinată cu o biserică reformată fortificată care datează din secolul al XV-lea, vom obține unul dintre cele mai frumoase locuri din Transilvania.

Conform datelor istorice, satul a avut un rol extrem de important în apărarea granițelor regiunii. Majoritatea celor care locuiesc în satul Bicfalău sunt secui. Ceea ce mai putem spune despre satul conacelor, un loc unic în România, este că statul român a decis să propună ca Bicfalău să facă parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Vezi și: Satul din România care a devenit o atracţie pentru turiştii străini. Toţi vor să vină aici, e ceva rar în Europa

E o adevărată comoară, lăsată în paragină

Potrivit lui István Ráduly, primarul din Uzon, comuna care administrează satul Bicfalău, administrația locală a elaborat măsuri generale de regularizare care protejează patrimoniul arhitectural și stabilește reguli pentru construcțiile noi și renovarea celor vechi.

În ultimii 13 ani, mai mulți specialiști și-au unit forțele pentru a adăuga satul pe lista patrimoniului mondial. În ultimul deceniu, a fost cartografiat fiecare conac și casă nobiliară, iar în 2019 autoritățile locale cumpărau conacul Simon, cu scopul de a-l transforma în muzeu.

Autoritățile locale și o organizație care se ocupă cu conservarea au început negocierile cu Ministerul Culturii pentru a iniția procesul de propunere pentru lista UNESCO. De atunci, satul se află pe lista de „Bunuri valoroase ale Transilvaniei”. la recensământul din 2011, datele arătau că în Bicfalău locuiau aproximativ 362 locuitori, majoritatea de orgine secuiască.

Vezi și: Locul din România în care o casă costă 500 de euro. Peisajul e superb, satul are mare potenţial turistic

În afară de câteva conace, care au fost renovate și readuse în circulație, restul, spun parte din localnici, au rămas într-o stare de degradare accentuată, iar asta nu face altceva decât să ducă la distrugerea unor importante mărturii istorice care ar putea fi repuse în circulație, dacă se va decide ca satul Bicfalău, satul conacelor, un loc unic în România, să fie inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Imaginile care au provocat revoltă, în FCSB - Rapid! Medicii făceau semne disperate, jandarmii au folosit scuturile
Digisport.ro
Ce diferență mare de vârstă este, de fapt, între Sorana Cîrstea și fiul lui Ion Țiriac. Bruneta e mult mai tânără decât iubitul ei
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Ceasiv Iar, ultima redută. Rușii, la 25 de kilometri de comandamentul ucrainean din Donețk. „Doar dronele îi împiedică să înainteze”
Digi24
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Mirela Vaida a izbucnit în lacrimi, după operația suferită de fiul ei! Cu ce boli s-a confrunat micuțul de 7 ani / VIDEO
Spynews
SE PLĂTESC câte 718 lei pe lună de persoană. Se aplică PRIN LEGE în România din 2024
Capital.ro
Cel mai bun moment pentru plantarea castraveților în grădină. Pași de urmat pentru a avea o recoltă bogată
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Simona Halep S-A RETRAS!
Mediaflux
Mirela Vaida a izbucnit în lacrimi, după operația suferită de fiul ei! Cu ce boli s-a confrunat micuțul de 7 ani / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro