Satul conacelor, un loc unic în România. E o adevărată comoară, puţini au habar de acest loc mirific

de: Ștefan R. Apostol
20 03. 2023

Revenim și astăzi cu un nou material din ciclul „Turist prin țara mea!”, și rămânem tot în zona Transilvaniei, un loc unde arhitectura este la fel de importantă ca și istoria, și unde sunt încă ascunse comori neașteptate de arhitectură, puțin cunoscute de public și chiar de specialiști. Așadar, plecăm la drum spre satul conacelor, un loc unic în România, o adevărată comoară, despre care puţini au habar.

„Turist prin țara mea!” în satul conacelor, un loc unic în România

Ne urcăm în mașină și ne decidem să ne îndreptăm spre județul Covasna, situat în sud-estul Transilvaniei. Destinația propusă, satul conacelor, un loc unic în România, este Bicfalău, iar drumul are o distanță de aproximativ 201.7 km, pe care-l vom parcurge în aproximativ 3 ore, dacă nu întâlnim vreo problemă în trafic. Satul Bicfalău, aproape de orașul Sfântul Gheorghe, este situat pe Drumul Județean DJ03B, iar până acolo este imposibil să nu admiri peisajele care ți se dezvăluie.

Așa cum spuneam, Bicfalău este un sat situat în colțul sud-estic al Transilvaniei istorice, la poalele Munților Buzău, care merită o atenție deosebită datorită patrimoniului său arhitectural unic.

Aici există cele mai multe conace nobiliare, 38 la număr, toate cu o încărcătură istorică extrem de importantă, iar combinată cu o biserică reformată fortificată care datează din secolul al XV-lea, vom obține unul dintre cele mai frumoase locuri din Transilvania.

Conform datelor istorice, satul a avut un rol extrem de important în apărarea granițelor regiunii. Majoritatea celor care locuiesc în satul Bicfalău sunt secui. Ceea ce mai putem spune despre satul conacelor, un loc unic în România, este că statul român a decis să propună ca Bicfalău să facă parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Vezi și: Satul din România care a devenit o atracţie pentru turiştii străini. Toţi vor să vină aici, e ceva rar în Europa

E o adevărată comoară, lăsată în paragină

Potrivit lui István Ráduly, primarul din Uzon, comuna care administrează satul Bicfalău, administrația locală a elaborat măsuri generale de regularizare care protejează patrimoniul arhitectural și stabilește reguli pentru construcțiile noi și renovarea celor vechi.

În ultimii 13 ani, mai mulți specialiști și-au unit forțele pentru a adăuga satul pe lista patrimoniului mondial. În ultimul deceniu, a fost cartografiat fiecare conac și casă nobiliară, iar în 2019 autoritățile locale cumpărau conacul Simon, cu scopul de a-l transforma în muzeu.

Autoritățile locale și o organizație care se ocupă cu conservarea au început negocierile cu Ministerul Culturii pentru a iniția procesul de propunere pentru lista UNESCO. De atunci, satul se află pe lista de „Bunuri valoroase ale Transilvaniei”. la recensământul din 2011, datele arătau că în Bicfalău locuiau aproximativ 362 locuitori, majoritatea de orgine secuiască.

Vezi și: Locul din România în care o casă costă 500 de euro. Peisajul e superb, satul are mare potenţial turistic

În afară de câteva conace, care au fost renovate și readuse în circulație, restul, spun parte din localnici, au rămas într-o stare de degradare accentuată, iar asta nu face altceva decât să ducă la distrugerea unor importante mărturii istorice care ar putea fi repuse în circulație, dacă se va decide ca satul Bicfalău, satul conacelor, un loc unic în România, să fie inclus în patrimoniul mondial UNESCO.