17 apr. 2025 | 09:09

Sarmalele de Paşte au un ingredient special în Moldova. Nu ai nevoie de varză murată, ies mai gustoase

Sfaturi Culinare
Sarmalele de Paşte au un ingredient special în Moldova. Nu ai nevoie de varză murată, ies mai gustoase
Cum sa faci sarmale ca in Moldova

Nu mai este niciun secret că cele mai bune preparate tradiţionale sunt făcute de gospodinele din Moldova. Una dintre vedetele acestei perioade sunt sarmalele de Paşte care au un ingredient special în această zonă.

Cum se fac sarmalele de Paşte în Moldova?

Sărbătoarea pascală este una dintre cele mai importante din an, iar masa festivă nu este completă fără sarmalele de Paşte. Rețeta tradițională a acestora presupune ingrediente alese cu grijă, mult suflet și o tehnică bine pusă la punct, moștenită din generație în generație.

Un ingredient folosit de gospodinele din Moldova sunt frunzele de vită sau de hrean în locul celor de varză murată. Acestea oferă un gust aparte, proaspăt şi sunt mai uşor de digerat.

Ingrediente necesare pentru cele mai bune sarmale:

  • 1 kg carne de porc (se poate combina cu vită pentru un gust mai bogat)
  • 200 g orez
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 linguriță pastă de tomate
  • Sare, piper, cimbru și foi de dafin
  • 50 ml ulei
  • Frunze de hrean sau de vită de vie.

Pentru fiert:

  • 500 ml suc de roșii
  • 2-3 foi de dafin
  • 200 g costiță afumată (opțional, pentru un gust mai intens)
  • Apă sau borş.
Sarmale in frunze de vita de vie

Sarmale in frunze de vita de vie

Mod de preparare pentru cele mai bune sărmăluţe

Pentru sarmalele de Paşte ca în Moldova, desfaceți frunzele și tăiați nervurile mai groase pentru a fi mai ușor de învălit sarmalele.Tocați carnea mărunt dacă nu este deja tocată. Căliți ceapă și morcovul râse în ulei până devin aurii, apoi adăugați pasta de tomate.

Amestecați compoziția călită cu carnea, orezul spălat, pătrunjelul tocat, sarea, piperul și cimbrul şi rulaţi sărmăluţe. Așezați apoi sarmalele în straturi într-un vas adânc, alternând cu bucăți de costiță afumată și foi de dafin.

Turnați sucul de roșii peste sarmale, completați cu apă sau zeamă de varză până le acoperiți. Fierbeți la foc mic timp de 3-4 ore, iar pentru un gust desăvârșit, coaceți-le la cuptor în ultimele 30-40 de minute.

Sfaturi pentru sarmale perfecte

  • Folosiți carne mai grasă pentru ca sarmalele să fie fragede și suculente.
  • Gătitul lent și la temperatură mică ajută la dezvoltarea aromelor.
  • Pentru un gust autentic, gătiți-le într-un vas de lut la cuptor.