Sarmale de post cu varză acră, reţeta străbunicii. Se punea un ingredient special care le dădea un gust dulce

de: Ioana Bucur
09 04. 2024

Pentru români, nu există masă de sărbătoare fără delicioasele sarmale. Dacă îți dorești să îți încânți familia și musafirii cu o variantă inedită a acestui preparat, merită să te inspiri dintr-o rețetă veche de sarmale de post cu varză acră, populară pe vremea străbunicilor noștri. Un ingredient special, ce nu se mai folosește astăzi, le dădea un gust dulce.

Rețetă veche de sarmale de post cu varză acră

Pentru români, nu poate exista masă de sărbătoare sau eveniment important – Crăciun, Paște, nuntă, botez etc – fără un platou generos cu sarmale.

Fiecare regiune a țării are propria rețetă, iar orice gospodină a adus micile sale modificări, pentru a transforma acest preparat tradițional într-un răsfăț culinar pentru familie și musafiri.

Cu trecerea anilor, rețeta a suferit mai multe schimbări. Astăzi, un ingredient folosit mereu pe vremea străbunicilor noastre a fost uitat. Este vorba despre stafide, ele dând un gust aparte, ușor dulce.

Așadar, dacă vrei să îți surprinzi familia și musafirii cu o variantă inedită a acestui preparat, merită să te inspiri dintr-o rețetă veche de sarmale de post cu varză acră.

Ingredientul special folosit pe vremea străbunicilor

Ingrediente

Pentru a le face, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

  • două verze acre
  • 200 mililitri de ulei
  • trei cepe
  • 200 grame de orez
  • sare
  • 100 grame de stafide
  • câteva linguri de bulion sau pastă de roșii

Te-ar putea interesa și: Reţetă de sarmale de post ca la mănăstire. Ingredientul pe care îl folosesc măicuţele de sute de ani

Foto: Profimedia

Mod de preparare

„Proportii pentru 6 persoane: 2 verze acre, 2 dl. untdelemn, pentru compozitie, 3 cepe, 200 gr. orez, 15 gr. sare, un dl. bulion de rosii, 100 gr. stafide, 500 gr. rosii, ½ dl. untdelemn pentru deasupra. Se aleg foile [n.r. de varza], se umple cu orez facut astfel: se incinge untdelemnul, i se adauga ceapa marunt taiata, se tine pana se albeste, se adauga orezul, se albeste si el, se mai pune sare, putin bulion sau 2 rosii, stafidele.

Se fac sarmalele mari pentru acest fel de mancare. Ele se aseaza intr-o cratita, pe fundul careia se pune o foaie groasa de varza, apoi un strat de varza taiata fin ca taiteii, unul de rosii, unul de sarmale, se mai repeta pana la suprafata vasului. Cand se termina cu un strat de varza, se umple cu apa si se da la fiert 2 ore. Se scoate si se aseaza pe o farfurie si se dau reci la masa ca felul I sau in zilele de post ca felul II sau III.”

Te-ar putea interesa și: Cele mai bune sarmale de post după rețeta lui Radu Anton Roman. Ingredientul magic care dă tot gustul delicios, nici nu simți că nu au carne