Sarmale de post ca la bunica acasă. Nu sunt făcute cu ciuperci, ingredientele care dau o aromă specială

de: Sabina Anastasia
20 03. 2024

Bucătarul Ovidiu din Bacău – sau Bărbosu, așa cum mai este cunoscut în mediul online – a dezvăluit cum prepară sarmale de post ca pe vremea bunicilor, fără ciuperci sau griș. Care sunt alimentele și ierburile aromatice de care ai nevoie și cum să gătești preparatul pentru a ieși savuros.

Sarmale de post. Secretele preparatului

Vrei să gătești sarmale de post ca pe vremea bunicilor noastre? Bucătarul Ovidiu din Bacău – sau Bărbosu, așa cum mai este cunoscut în mediul online – a dezvăluit rețeta pe care o respectă când vrea să gătească acest tip de preparat. Nu e deloc dificil, mai mult durează fierberea.

Pentru rețeta pe care ți-o vom prezenta, nu ai nevoie nici de ciuperci, nici de griș. Aceste ingrediente erau prea scumpe pe vremea bunicilor pentru a fi folosite. Poți consulta mai jos lista de ingrediente pe care trebuie să le folosești pentru a pune pe masă în perioada postului un preparat savuros.

Piesa de rezistență în cazul sarmalelor de post este oala de lut. Aceasta trebuie să fie lucioasă sau smălțuită la interior. Dacă nu este așa, trebuie lăsată plină cu apă timp de 10-12 ore înainte de a o folosi la gătit. Altfel, când vei fierbe sarmalele, după prima jumătate de oră apa se va evapora.

Sarmale de post. Listă ingrediente

  • orez
  • ulei de floarea-soarelui
  • ceapă tăiată mărunt
  • morcov ras pe răzătoare
  • varză tăiată fideluță (proaspătă sau murată)
  • bulion, cantitate generoasă sau după gust
  • frunze de varză murată
  • 2, 3 linguri de mălai
  • pătrunjel, mărar tocate mărunt
  • crenguțe de mărar și cimbru uscat

Sarmale de post. Mod de preparare

  1. Se pune puțin ulei de floarea-soarelui la încins într-o tigaie, la flacără medie.
  2. Se adaugă în uleiul fierbinte ceapa tăiată mărunt și se lasă la înmuiat.
  3. Se adaugă, după ce ceapa s-a înmuiat, morcov dat pe răzătoare.
  4. Se adaugă, după ce morcovul s-a înmuiat, orez.
  5. Se amestecă legumele, după care se adaugă varză tăiată fideluță.
  6. Se presară puțină sare și se amestecă legumele până la înmuierea verzei.
  7. Se adaugă o cantitate generoasă de bulion și se încorporează printre legume.
  8. Se amestecă compoziția pentru sarmale pe foc câteva minute, apoi se lasă la răcit.
  9. Se pregătesc frunzele de varză murată, punându-se în apă fierbinte circa 1 oră.
  10. Se adaugă 2, 3 linguri de mălai în compoziția de legume răcită.
  11. Se adaugă și ierburi aromatice tocate mărunt – pătrunjel și mărar.
  12. Se scot frunzele de varză din apa fierbinte și se taie nervurile groase în funcție de preferințe.
  13. Se ia o frunză de varză, se pune în palmă și în mijlocul ei se pune o lingură de compoziție.
  14. Se rulează frunza de varză, apoi se închide la capete pentru a bloca compoziția.
  15. Se repetă pașii (13)-(14) până la finalizarea compoziției pentru sarmale.
  16. Se așază frunze sau bucăți de varză pe fundul oalei de lut pentru sarmale.
  17. Se adaugă crenguțe de mărar și cimbru uscat deasupra.
  18. Se așază câteva sarmale într-un strat, peste care se adaugă din nou varză.
  19. Se repetă pasul (18) până la finalizarea sarmalelor.
  20. Se presară, deasupra ultimului strat de sarmale, puțină sare.
  21. Se adaugă roșii la conservă – bucăți sau bulion, apoi un alt strat de varză, mărar și cimbru.
  22. Se pune apă în oala de lut cu sarmale, după care se acoperă cu capac și se dă la cuptor 3 ore.

În prima jumătate de oră, oala de sarmale trebuie dată la cuptor la flacără maximă pentru a încuraja procesul de fierbere. Apoi, se setează flacăra la intensitate medie. Primele două ore, sarmalele de post trebuie fierte cu capacul pus la oală, ultima oră fără capac. Vor ieși excepțional! Poftă bună!