Sărbătoare mare la români, pe 11 aprilie. Ce înseamnă Sâmbăta lui Lazăr și ce să nu faci azi

de: Andrei Simion
11 04. 2020

Mai avem aproximativ 24 de ore până la prima mare sărbătoare înainte de Învierea Domnului. Este la fel de importantă și această sărbătoare a zilei de sâmbătă ca și cea de mâine, duminică, și anume Floriile.

Sărbătoare mare la români, pe 11 aprilie

Conform calendarului creștin-ortodox, pe 11 aprilie creștinii sărbătoresc Sâmbăta lui Lazăr, ziua în care se amintește de minunea pe care a făcut-o Iisus prin învierea lui Lazăr, care, susțin teologii, este cea mai mare minune a Sa. În Cartea Sfântă se povestește că după săvârșirea acestei minuni, oamenii s-au adunat să îl întâmpine pe Iisus. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută și ca „Moșii de Florii”.

Se mai crede și că Maica Domnului i-a creat lui Lazăr un omofor pe care i l-a dăruit. Un alt lucru care trebuie menționat este acela că Lazăr nu a mai zâmbit niciodată după ce a fost înviat de Iisus. Se spune că cele patru zile în care a stat în mormânt l-au marcat foarte tare.

Ce înseamnă Sâmbăta lui Lazăr și ce să nu faci azi

În aceastăzi tradiția cere pomenirea sufletelor rudelor decedate, sau că femeile gospodine pregătesc plăcinte şi le dau de pomană în timp ce femeile nu torc deloc la sate. Explicația tradițională este că cei care așteaptă la poarta Raiului pot să revină pe pământ dacă aceste lucruri nu sunt respectate. Tradiția mai spune că, tot astăzi, la biserică trebuie aduși și colaci.

Sărbătoare mare la români, pe 11 aprilie. Ce înseamnă Sâmbăta lui Lazăr și ce să nu faci azi

„Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare”, transmit etnologii de la Muzeul Dunării de Jos.