Șapte formulări care trădează faptul că te minte: cum îți dai seama dacă îți ascunde ceva
Există foarte mulți experți în analiză comportamentală care își pot da seama dacă o persoană minte sau nu. În același timp, există anumite formulări care trădează faptul că interlocutorul te minte.
De cele mai multe ori, este foarte dificil sau imposibil să-ți dai seama dacă cineva te minte. Poate acuzi pe cineva și ești gata să te cerți pe un subiect. În final însă, s-ar putea să te îndoiești de opinia ta pe un anumit subiect pentru că persoana din fața ta te-a convinsă că nu greșește cu nimic. Începi să întâlnești din ce în ce mai rar persoane care nu se pricep foarte bine la a minți. Din păcate, această abilitate se dezvoltă la vârste din ce în ce mai fragede.
Din fericire, există câteva formulări care s-ar putea să trădeze valoarea de adevăr a unei interacțiuni. Nu sunt neapărat perfecte, dar dacă întâmpini mai multe dintre ele într-un singur dialog, ar trebui să-ți ridici întrebări. Una peste alta, ar trebui să încerci să fii mai atent la ceea ce spune o persoană care vrei să șii dacă minte, decât la ceea ce face.
- Nu ai cum să demonstrezi – asta sugerează că au comis o greșeală, dar pentru că nu există o dovadă clară, nu o vor recunoaște niciodată.
- Asta e – dacă cineva ascunde conștient informații, de multe ori va fi foarte atent la formulări și va încerca să se rezume la doar câteva cuvinte, în loc să se afunde în detalii.
- Nu-mi aduc aminte – poate suna banal și destul de comun, dar multe persoane care mint apelează la această formulare simplă pentru a trăda faptul că au greșit în urmă cu ceva timp, chiar și dacă sunt prinse cu minciuna.
- Nu am nicio idee despre ce vorbești – această negație aproape agresivă este preferată de cei care mint pentru a solicita cât mai multe detalii de la tine despre un anumit set de circumstanțe. Știi că au greșit și nu vor să recunoască, dar nu ai cu cine ”să te lupți”.
- Mă acuzi pe mine? – această interogație este preferată de cei care mint pentru a câștiga timp. Uneori este însoțită de un zâmbet ciudat. Este menită să te facă se te simți prost că vii la înaintare cu acuzații. Prin acest gest, s-ar putea să te bage în defensivă, iar subiectul conversației se schimbă.
- De ce aș face asta? – în loc să-ți răspundă la întrebări sau să vină cu un argument, o persoană care minte va încerca să te interogheze pe tine. Astfel, ajunge să atragă într-o capcană de detalii la care nu ai răspuns. Vor încerca să tragă de timp pentru a evita ajungerea la centrul problemei.
- Chiar crezi că aș putea să fac ceva de genul ăsta? – Acesta este un alt tertip pentru a muta sarcina argumentelor pe tine. Practic, se preface că este victima în întregul dialog și, în funcție de personalitatea ta, s-ar putea să te facă să te simți vinovat în legătură cu ceva ce nu ai făcut. Ține de tine să nu cedezi în fața acestor formulări.