Sancțiunile usturătoare pe care le vor primi românii care stau la bloc și au animale de companie. Ce spune legea, e oficial
Românii care locuiesc la bloc și dețin animale de companie se pot alege cu amenzi dacă acestea fac zgomot și îi deranjează pe vecini. Sumele amenzilor pot ajunge până la 2.500 de lei. Locuitorii din blocurile sectorului 3 al Capitalei care dețin animale de companie se pot alege cu amenzi de până la 2.500 de lei.
Sancțiunile usturătoare pe care le vor primi românii care stau la bloc
Aceștia vor fi sancționați pentru comportamentul agresiv al câinilor sau pentru lipsa de îngrijire a igienei animalelor. În plus, vor fi sancționați și cei care amenajează adăposturi pentru animale în fața blocului și le lasă hrană, fără a se asigura că curăță după ele. Mulți dintre locuitorii blocurilor din Sectorul 3 al Capitalei susțin decizia Primăriei.
„Așa mi se pare decent și corect, și să demonstrăm că suntem totuși niste oameni civilizați”, spune o bucureșteancă.
Pe de altă parte, stăpânii de câini sunt nemulțumiți și consideră decizia primăriei ca fiind inutilă.
„Protecția animalelor va contesta această hotărâre de consiliu și va cere anularea ei în tribunal, și anume la secția de Contencios”, a declarat Marcela Pîslă, preşedintele Asociaţiei „Cuțu, Cuțu”, potrivit Digi24.ro.
Respectarea legii va fi supravegheată de angajații Primăriei Sectorului 3 și de polițiștii locali.
Amendă pentru românii care stau la bloc și încalcă o anumită regulă
Fumătorii care locuiesc la bloc trebuie să știe că nu au voie să fumeze în zonele comune, decât dacă există un loc special amenajat pentru acest lucru. Legea interzice fumatul în toate spațiile închise publice, inclusiv în holuri, lifturi și alte părți comune ale blocurilor.
Potrivit unei surse, cei care nu respectă această reglementare riscă amenzi de până la 500 de lei. Din ce în ce mai mulți locatari semnalează fumatul pe casa scării, o practică tot mai frecvent întâlnită. Fumatul pe casa scării, în ghenă sau chiar în lift, pe lângă faptul că este o practică neplăcută, reprezintă și o încălcare a legii.
Conform sursei menționate anterior, această interdicție este reglementată de Legea nr. 15/2016, care aduce modificări și completări Legii nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului de produse din tutun.
Astfel, persoanele fizice surprinse fumând în spațiile nepermise riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul firmelor care au sediul într-un bloc și permit astfel de practici, amenzile variază între 5.000 și 15.000 de lei pentru prima abatere. Dacă fapta se repetă, activitatea firmei ar putea fi suspendată. Fumatul este permis doar în locurile special amenajate în exteriorul clădirii, care trebuie să fie delimitate și marcate corespunzător, fără a deranja locatarii.