Şamponul care a fost scos de pe piaţă. Conţine o substanţă periculoasă pentru sănătate

de: Ana Chivu
16 11. 2022

Un șampon iubit de unele doamne a fost scos de pe piață. Specialiștii au descoperit în acesta o substanță periculoasă pentru sănătate. Experții au decis să retragă anumite produse de pe rafturile magazinelor în urma unor analize care au arătat că au în compoziție substanțe extrem de periculoase. Mai exact, este vorba despre un amestec ce se regăsește tot mai des în diverse produse de curățenie sau chiar cosmetice.

Șampon retras de pe piață: pericol pentru sănătate

Unilever United States a decis să retragă o serie de 19 produse de tip șampon uscat. Un astfel de produs este folosit de multe doamne în special în zilele în care părul pare că nu are niciun volum, iar rădăcina este din ce în ce mai uleioasă. Șamponul uscat le-a salvat pe multe în zilele prea ocupate pentru a ajunge la salon sau pentru a se spăla pe păr.

Din păcate, experții au descoperit în acest tip de șampon substanțe cancerigene. Amestecul se regăsește tot mai des și în alte produse de curățenie sau chiar cosmetice. Mai multe astfel de produse pentru îngrijire au fost retrase de la comercializare în urma unor analize care au arătat că au o cantitate mare de benzen, substanță care poate deveni periculoasă pe termen lung. Nu este pentru prima oară când un raport făcut de specialiști arată că oamenii sunt expuși unui pericol.

Din ce în ce mai multe produse cosmetice și pentru curățenia casei conțin benzen. Unilever United Stated, compania care se ocupă de bunurile de larg consum, a hotărât în cele din urmă să ceară retragerea lor de pe piață. Produsele despre care vorbesc experții se află în fața cumpărătorilor încă din 2021 și au fost distribuite în Statele Unite ale Americii în magazinele fizice și în cele online.

Detalii despre substanța periculoasă

Benzenul este o hidrocarbură cu un nucleu aromatic. Acesta se obține prin arderea incompletă a compușilor bogați în carbon. După anii 1950, hidrocarbura a fost extrasă din petrol. Există patru metode de laborator din care se obține: reformare catalitică, hidrodezalchilarea toluenului, disproporționarea toluenului și cracare cu abur.

De asemenea, acesta este un solvent foarte utilizat în industria chimică și reprezintă un precursor important al sintezei chimice de medicamente, plastic, gumă sintetică sau coloranți.

Benzenul era utilizat frecvent ca solvent industrial înainte de anii 1920, iar principala sa întrebuințare este cea de reactiv intermediar pentru sinteza altor compuși chimici. Cantități mai mici de benzen sunt utilizate și acum la fabricarea pneurilor, lubrifianților, coloranților, detergenților, medicamentelor, explozibililor sau pesticidelor