Salariul colosal pe care îl încasează Papa Francisc. Suma e neaşteptată

de: Ana Chivu
23 01. 2023

Administrația Patrimoniului Scaunului Apostolic a publicat informația care arată că Vaticanul a atins o avere netă de puțin peste 1 miliard de dolari. Desigur că după ce acest detaliu a fost făcut public, mulți s-au gândit doar la un singur lucru: ce salariu are Papa? Deși ar fi părut o întrebare simplă în mintea multora, răspunsul nu este atât de ușor de oferit. Ce detalii se știu despre indemnizația pe care o primește Papa Francisc?

Salariu Papa Francisc: ce sumă primește acesta?

Cu siguranță oameni din lumea întreagă s-au întrebat măcar o dată care este salariul unei personalități cunoscute la nivel mondial. Din păcate, răspunsul rămâne învăluit în speculații și zvonuri pentru că nu a fost niciodată confirmată oficial o remunerație prevăzută pentru acesta.

Sunt oameni care au mărturisit faptul că Papa ar câștigă o sumă impresionantă, iar alții care au spus că preotul nu este plătit la adevărata valoare pentru sarcinile sale. Cu toate astea, este știut sigur faptul că Vaticanul acoperă toate cheltuielile în ceea ce privește deplasarea sa oriunde în lume.

De asemenea, puțini știu că Papa Francisc a făcut jurământul de sărăcie, trăind după exemplul lui Iisus. Asta ar însemna că Papa nu câștigă un salariu, ci trăiește din generozitate și empatie. Indiferent care ar fi adevărul, el are totuși la dispoziție bogățiile Vaticanului.

Avere

Concret, Administrația Patrimoniului Apostolic a publicat că a atins în 2021 o avere netă de puțin peste 1 miliard de dolari. Trebuie menționat însă că Papa primește trei monede pe an: una de aur, una de argint și una de bronz, care vor fi îngropate cu pontiful după moartea sa.

În timpul acesta, Vaticanul se bucură de cea mai mare parte a veniturilor provenite din donații de la credincioșii din întreaga lume. Este adevărat însă că Papa accesează fondul de bani destinat carității, care este distribuit celor mai nevoiași. Deși nu este o sumă oficială în dreptul salariului primit de acesta, se speculează că el ar putea să depășească 10 miliarde de dolari.

Obiecte de valoare și case

Cu toate astea, bogăția uriașă vine mai ales din obiectele și casele istorice pe care le are în posesie alături de Biserica Catolică. Cei mai mulți specialiști susțin însă că Papa Francisc nu are un salariu, ci doar gestionează una dintre cele mai mari averi din lume și poate dispune de ea după bunul plac.

Un exemplu este momentul din 2019 când au fost făcute donații de aproximativ 500.000 de dolari pentru a ajuta mexicanii aflați în situații de vulnerabilitate socială.