Salariile din România, îngheţate? Mugur Isărescu, despre datoria ţării: „Guvernul nu va avea o treabă uşoară”

de: Ștefan R. Apostol
15 05. 2024

Salariile din România, îngheţate? Deși, conform premierului, economia românească este în creștere, și avem venituri substanțiale la buget, o nouă analiză a Guvernatorului BNR contrazice afirmațiile, aducând în discuție și varianta ca salariile din România să fie înghețate, un motiv fiind datoria externă a ţării.

Ce se întâmplă cu economia României?

Nu cu mult timp în urmă, premierul Marcel Ciolacu aducea în discuție un raport al Ministerului de Finanțe, declarând că „Avem venituri mai mari cu aproape 25 de miliarde.”, menționând în același timp că investițiile pentru această perioadă a anului se ridică la 41 de miliarde de lei.

Cu toate astea, un nou semnal de alarmă vine de la BNR, prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, aducând în discuție o problemă acută, și anume gradul de îndatorare al României pe piețele externe, care a trecut în ianuarie de 800 de miliarde de lei, în raport cu datoria externă a României în 2023.

Din analiza făcută de acesta reiese că la acest moment „Datoria publică a României este peste 50%”, fiind nevoie de măsuri pentru a stopa această creștere, iar mai spune Mugur Isărescu că „Guvernul nu va avea o treabă uşoară„.

Efectele acestei creșteri substanțiale vor fi și în economia românească, mai ales acum, după ce s-au mai adăugat alți 18 miliarde de lei la datoria guvernamentală din aceste prime 5 luni din 2024.

Salariile din România, îngheţate?

Mergând mai departe cu analiza, Muguru Isărescu, inevitabil, a mai adus în discuție o altă problemă, și anume cheltuielile bugetare cu salariile angajaților de la stat. În aceste condiții, „La un grad de îndatorare de peste 50%, înseamnă îngheţări de salarii„, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Deși nu este o măsură dorită de actualul aparat guvernamental, care și-așa a încercat să diminueze cheltuielile statului cu salariile bugetare, în cele din urmă ar putea fi o soluție salvatoare, temporar cel puțin.

În condițiile în care s-ar ajunge, din nou, ca salariile din România să fie îngheţate, nu se știe care ar putea fi procentul din datoria externă a României acoperit cu diferențele de bani ce ar fi trebuit dați angajaților.

Cu alte cuvinte, acele majorări promise pentru luna septembrie, fie că vorbim de salarii, și chiar de pensii, ar putea fi amânate pe termen nedefinit, până se rezolvă această problemă.

Cu cât este mai mare datoria, cu atât scade ratingul

Un efect extrem de important asupra economiei românești este ratingul de țară. Acest mecanism de evaluare poate fi influențat major de gradul de creștere al datoriei externe, ceea ce ar duce ulterior la o mai grea accesare a unor împrumuturi, și nu fără dobânzi mult mai mari decât cele de până acum.

O astfel de situație ar putea genera o adevărată criză economică la nivel național, mai ales că inflația crește în România și ar duce la un număr considerabil de concedieri la nivelul angajaților bugetari, în ideea de a diminua pagubele.

Din păcate, la acest moment, România a trecut de pragul de 800 de miliarde de lei, în contul datoriilor guvernamentale, pentru prima dată de altfel, iar asta s-ar putea vedea în viitoarele împrumuturi acordate României.