Salariile din România care au fost scoase de la secret. Cine câştigă aproape 280.000 de euro pe lună
Salariile din România care au fost scoase de la secret. Un raport al KPMG în România arată pentru prima dată mixul de remunerare a directorilor executivi, financiari si non-executivi ai companiilor listate la Bursa de Valori, inclusiv tipurile de stimulente sau alte recompense acordate pe termen lung. Așadar, cine câştigă aproape 280.000 de euro pe lună?
Salarii scoase de la scret. Cine câştigă aproape 280.000 de euro lunar
Raportul KPMG în România „Studiu privind sistemul actual de remunerare a directorilor executivi și a membrilor Consiliilor de Administrație din cadrul companiilor listate” relevă că directorii executivi ai companiilor listate la Bursă au un salariu fix care variază între 72.417 de lei (circa 14.480 euro) și 2.188.771 de lei pe an (circa 437.750 euro), adică între 1.200 euro și 36.480 de euro pe lună.
De asemenea, directorii financiari încasează între 162.043 de lei (circa 32.410 de euro) și 1.370.313 de lei (circa 274.060 euro ) pe an, undeva între 2.700 și 22.840 de euro pe lună, un venit anual între 40% și 100% din salariul unui director executiv.
Ce salarii au directorii non-executivi și financiari
Când vine vorba de directorii non-executivi sau financiari, jumătate dintre aceștia încasează un salariu mai mare decât cel al unui director financiar, iar jumătate mai mic. În plus, din analiza KPMG reiese că doar jumătate dintre companiile listate la Bursă acordă o formă de compensație variabilă, aceasta netrecând de o treime din totalul remunerației anuale.
„Anul 2022 a marcat o premieră în istoria companiilor listate la Bursa de Valori București: remunerațiile primite de conducătorii companiilor listate au devenit publice, conform unei Legi ce transpunea o Directivă europeană intrată în vigoare în august 2021.
Diverse obligații de raportare pe acest subiect erau în vigoare pentru anumite companii și înainte de această modificare legislativă (cum ar fi cele din sectorul financiar), însă informațiile erau prezentate într-o formă agregată, nu pentru fiecare beneficiar în parte.
Analiza KPMG relevă pentru prima dată mixul de remunerare practicat de companii, tipurile de recompense variabile acordate, inclusiv tipurile de stimulente pe termen lung sau raportul comparativ al retribuțiilor directorilor”, declară Mădălina Racovițan, Partener Consultanță Fiscală, Head of People Services, KPMG în România.
Cele mai tranzacționate companii de pe Bursă, în prima jumătate a topului
Potrivit informațiilor publice analizate de KPMG, companiile care fac parte din BET (cele mai tranzacționate companii de pe Bursă) se regăsesc în prima jumătate a clasamentului. Totalul remunerației fixe primite de un director executiv, CEO, din aceste companii reprezintă o treime, 33%, din totalul remunerației tuturor celorlalte companii. Nu în ultimul rând, întrucât anumite companii din BET lipsesc din analiză din cauze obiective, este posibil ca procentul agenților economici care își recompensează directorii executivi cu salarii peste medie să fie chiar mai mare.
Dacă se raportează remunerația fixă anuală primită de CFO la dimensiunea companiei (exprimată prin totalul veniturilor înregistrate în perioada de referință, anul 2021), se poate vedea și în acest caz că există o tendință ascendentă și o corelare între salariul CFO și mărimea companiei (salariul crește o dată cu dimensiunea companiei).
Ce salariu are un Chief Financial Officer
Și în cazul CFO există câteva situații excepționale. Există companii care plătesc o remunerație fixă anuală mică raportat la dimensiunea companiei, dar și un agent economic care își plătește CFO cu o remunerație fixă anuală mare comparativ cu dimensiunea companiei (779.145 de lei – 156.000 de euro, versus venituri anuale per companie de 68.882.181 de lei – 13,7 mil. euro). Și în acest caz, cu o excepție, companiile din BET plătesc o remunerație fixă anuală catre CFO corelată sau chiar mai mică, comparativ cu dimensiunea companiei.