Salarii mai mari cu 50% pentru acești români. Meseria care va fi plătită mai bine

de: Sabina Anastasia
23 02. 2023

Cetățenii care activează într-un anumit domeniu profesional vor fi plătiți mai bine, au hotărât autoritățile politice de la București. Se dau salarii mai mari cu 50% pentru acești români, în contextul în care sectorul se confruntă cu o criză a personalului angajat. Ce prevede proiectul contractului cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru anul 2023.

Salarii mai mari cu 50% pentru acești români

Medicii de familie încep să dispară din România. Potrivit datelor actualizate, 180 de localități de pe teritoriul țării noastre nu dispun de niciun astfel de specialist. Din sistemul sanitar național lipsesc aproape 2.000 de cadre medicale specializate în acest sens. Autoritățile de la București au anunțat, încă de anul trecut, că vor lua măsuri pentru a contracara criza actuală.

Guvernul de la București urmează să dea undă verde unui nou proiect, prin care se va încerca acoperirea deficitului specialiștilor din domeniul sănătății. Este vorba despre proiectul contractului cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru anul 2023.

Prevederile stabilite în proiectul contract cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru anul 2023 urmează să intre în vigoare de la data de 1 iulie, potrivit HotNews.ro. Potrivit noilor reguli, se vor acorda salarii mai mari cu 50% pentru românii care activează ca medici de familie.

Există câteva condiții ce trebuie respectate, pentru ca angajații care profesează ca medici de familie să beneficieze de o majorare a salariului cu 50%. Noile măsuri au fost stabilite în mod explicit în contractul cadru al CNAS pentru anul 2023. Iată ce trebuie să știi, dacă și tu faci parte din această categorie profesională!

Cum vor primi medicii de familie mai mulți bani

În condițiile în care proiectul de contract CNAS pe anul 2023 va primi aprobare din partea Guvernului de la București, medicii de familie vor beneficia de venituri financiare lunare mai mari cu 50%. Prin aplicarea noi reguli, autoritățile competente urmăresc creșterea accesului persoanelor defavorizate din mediul rural la servicii de natură medicală.

Autoritățile doresc să stimuleze medicii de familie să-și practice meseria în mediul rural, unde românii nu au acces la servicii medicale precum cei de la oraș. Pentru a beneficia de stimulentul financiar cu pricina, medicul de familie stabilit în sat trebuie să aleagă să profeseze într-o zonă în care nu mai activează alt doctor și în care nu este cabinet medical.

Citește și: ANAF pune ținta pe cei mai „săraci” medici din România: trei sferturi declară venituri sub salariul minim pe economie

Proiectul de contract cadru CNAS pe anul 2023 stabilește și plata în funcție de performanță, realizată anual, în trimestrul I al anului următor celui pentru care se măsoară gradul de realizare al indicatorilor de performanță, pentru activitatea realizată începând cu data de 1 ianuarie 2024.