29 sept. 2021 | 13:35

Salariații din România care vor ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. E oficial! S-a votat legea

Social
Salariații din România care vor ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. E oficial! S-a votat legea
Legea din 2016 prevedea limitarea vârstei de pensionare

Ca în orice domeniu de activitate, unde există incluziunea persoanelor cu handicap, și în domeniul avocaturii există astfel de categorii de persoane. Până acum această categorie nu putea ieși mai devreme la pensie. Conform unei decizii adoptate în Parlamentul României, avocații cu handicap grav vor putea ieși la pensie mai devreme.  Noua lege adoptată în Parlament a fost deja trimisă președintelui pentru promulgare. După publicarea în Monitorul Oficial, legea își va face efectul retroactiv, conform unei decizii a CCR.

Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea. Avocații încadrați în această categorie pot ieși la pensie

După adoptarea modificării legii în Parlamentul României, în cele două camere, legea a ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis. Într-un comunicat de presă, publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale, este anunțată promulgarea acestei legi ce va permite acestei categorii, și anume avocații cu handicap grav, să poată ieși la pensie mai devreme. După promulgare și publicarea acesteia în Monitorul Oficial, legea va intra în vigoare imediat.

„Persoanele cu handicap grav care au realizat, în profesia de avocat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr.1”, prevede noua lege promulgată de Klaus Iohannis.

Avocații cu handicap grav pot ieși mai devreme la pensie

Proiectul de lege privind ieșirea la pensie pentru avocații cu handicap grav era adoptată în primă fază anul trecut în octombrie. Forul decizional pe această speță, Camera Deputaților, primea din partea CCR votul de veto, considerând că este neconstituțională condiția preexistenței handicapului dobândirii calității de asigurat în baza Legii nr. 72/2016. Sesizarea CCR era făcută de Klaus Iohannis, după ce Camera Deputaților îi trimisese proiectul spre promulgare.

Cu alte cuvinte CCR a trimis înapoi spre corectare punctele vulnerabile din noua lege. Așa se face că de anul trecut și până astăzi acest proiect de lege a fost revizuit și modificat conform recomandărilor CCR.

Noul proiect revizuit vine ca și completare la cadrul legal instituit în 2016 prin Legea nr. 72/2016. Legea adoptată în urmă cu cinci ani realiza cadrul legal pentru avocații cu handicap grav, privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale pentru această categorie de avocaţi.

Legea din 2016 prevedea limitarea la 10 ani

Conform legii adoptate în 2016, spre deosebire de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nu reglementa situația asiguraților, care contribuie la fondul de pensii, în speță avocații cu handicap grav. Pentru aceste persoane, legea din 2010 prevedea reducerea vârstei de pensionare in conditiile realizării unei anumite părți a stagiului de cotizare. Un alt criteriu era cel al gradului de handicap.

„Astfel, asigurații, avocații cu handicap grav preexistent calității de asigurat care au realizat eel putin o treime din stagiul complet de cotizare beneficiau de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare, cu 10 ani asigurații cu handicap accentuat având stagiu de cotizare de cel puțin două treimi din stagiul complet, respectiv cu 10 ani în cazul persoanelor cu handicap preexistent mediu care au realizat stagiul complet de cotizare.”, se specifică în motivațiile noului proiect de lege adoptat recent.

Noul proiect adoptat vine să modifice acest aspect, astfel că din 2035 limita vârstei de pensionare se va modifica. Atât bărbații, cât și femeile care au activat în câmpul muncii, vor ieși la pensie la aceeași vârstă, și anume 65 de ani.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Netflix, o nouă lovitură. Povestea despre care vorbește toată lumea
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Capital.ro
Județul din România care a dat lovitura: are o reputație turistică uriașă, iar liderii de aici au investit de peste 10 ori valoarea bugetului local
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANUNȚUL PRIVIND PENSIILE! Ministerul Muncii a DAT VESTEA
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro