S-au aflat rezultatele bacteriologice în cazul morților de la Murgeni. Se schimbă tot ceea ce se știa
Cazul morților din Murgeni încă ridică semne de întrebare. Continuă investigațiile în ceea ce privește decesul celor trei persoane care au mâncat pește primit de pomană de la o mănăstire. Au ajuns, însă, rezultatele bacteriologice, care complică și mai tare situația.
Ce indică rezultatele bacteriologice pentru morții de la Murgeni
Lucrurile se complică la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, pe fondul apariției testelor bacteriologice, care au generat noi controverse. Pacienții ajunși la spital în stare gravă, precum și familiile lor și ale celor care au decedat așteaptă să afle care este cauza exactă ce a dus la o asemenea situație.
Medicii încearcă să afle acum cauza decesului a celor trei persoane care au pierit după consumul de pește provenit de la o mănăstire. În același timp, 29 de persoane au ajuns la spital, cu o stare severă, tot din același motiv.
Inițial, s-a crezut că ar fi vorba despre o toxinfecție alimentară, dar rezultatele acestor teste au ieșit negative. Astfel, este tot mai greu pentru a fi identificat adevărul, mai ales că și rezultatele bacteriologice indică rezultat.
O altă ipoteză era existența unei bacterii în spital. Și această ipoteză a fost eliminată, pentru că rezultatele au fost tot negative. Toți cei trei indivizi care au consumat pește pangasius prezentau anumite afecțiuni și erau în tratament la spital, fapt ce impune specialiștilor să analizeze rezultatele culturilor în concordanță cu substanțele din medicamentele administrate.
Câți pacienți au fost externați
Astăzi, cinci pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au fost externați. Starea acestora s-a îmbunătățit, motiv pentru care medicii au decis să îi trimită acasă, după ce au fost monitorizați de medici de boli infecţioase, terapie intensivă, gastroenterologie şi psihiatrie. Sunt în afara oricărui pericol acum și au ajuns acasă.
„În cursul zilei de astăzi, pacienţii internaţi în cadrul Spitalului de Psihiatrie Murgeni şi adresaţi Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Iaşi în noaptea de 22 spre 23 noiembrie şi care prezentau simptomatologie ce ridica suspiciunea de toxiinfecţie alimentară au fost externaţi.
Pe parcursul internării în cadrul spitalului nostru au fost îngrijiţi şi monitorizaţi de o echipă multidisciplinară formată din medici de boli infecţioase, terapie intensivă, gastroenterologie şi psihiatrie”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu.
Nu au fost oferite informații despre starea celorlalți pacienți, dar aceștia încă sunt internați, semn că trebuie să mai stea sub supravegherea medicilor. Pe lângă mâncarea oferită de pomană de călugării de la Florești, pacienții spitalului din Murgeni ar fi mâncat și conserve din pește, ceea ce complică și mai mult lucrurile.
ANSVSA a luat imediat după incident măsuri. Astfel, au fo date amenzi în valoare de 40.000 de lei pentru Mănăstirea Florești, în timp ce 100 kg de pește confiscate, precum și 1000 conserve de pește de la Spital.
De altfel, au fost luate 600 de probe și trimise la analiză la București. Este luată în considerare și opțiunea că o bacterie a contaminat puțul de apă al spitalului.
Medicii fac recomandări importante
Situația este una cât se poate de gravă, motiv pentru care medicii au emis câteva avertismente. Specialiștii spun că nu este de glumit cu astfel de complicații ale sănătății, motiv pentru care ar trebui să fim atenți la fiecare schimbarea a stării noastre.
Un medic cunoscut spune că trebuie să fim foarte atenți la tot ce mâncăm, dar mai ales la alimentele conservate, chiar și cele de acasă. Acestea sunt foarte periculoase pentru sănătate și ne pot afecta când ne așteptăm mai puțin.
Tudor Ciuhodaru recomandă să aruncăm orice recipient ce nu are o formă normală și este bombat, dar și să fierbem, cel puțin 10 minute, orice preparat pe care îl pregătim acasă, pentru că riscul de îmbolnăvire este mare.
”O să vedem rezultatele de laborator şi ceea ce înseamnă ancheta epidemiologică, dar dacă tot vorbim de toxiinfecţii şi enterocolite, atenţie, pe de-o parte, că ele pot fi letale şi atenție, mare atenţie la alimentele preparate şi conservate în casă, mai ales în această perioadă.
Sunt mai multe cazuri de afecţiuni digestive care ar fi putut evitate şi mai trag un semnal de alarmă: aruncaţi orice recipient care este bombat şi fierbeţi minim 10 minute orice preparat făcut în casă, pentru că există şi alte riscuri alimentare în această perioadă”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, la antena3.ro.
Medicul din Iași atrage atenția asupra necesității unei atenții sporite în ceea ce privește consumul de pește în timpul postului Crăciunului. De altfel, recomandă să fim atenți cu peștele, pentru că unele tipuri sunt periculoase chiar și după ce sunt gătite bine.
„Mai multe specii de peşti şi crustacee pot conţine biotoxine otrăvitoare, care persistă şi după gătire. Peştii cu aceste toxine nu au gust urât şi nici un miros deosebit. Gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug toxinele, astfel că otrăvirea este inevitabilă”, a afirmat și medicul Florin Roşu.
Conform specialiștilor, toxina botulinică prezintă complicații precum diplopie (vedere dublă), paralizie a muşchilor, căderea ploapelor şi imposibilitatea controlului acestora, dificultăţi la înghiţire și, în final, stop respirator determinat de paralizia muşchilor respiratori.
Principalele simptome ale toxiinfecțiilor, pe care nu ar trebui să le ignorăm, sunt crampe abdominale, diaree, greaţă, vărsături, precum și deshidratare. Mare atenție la conservele de pește umflate, cu un capac ciudat, pentru că este clar semnul unei nereguli și a unui produs toxic.