Pensii 2020. S-a schimbat vârsta de pensionare pentru acești români. Klaus Iohannis a semnat legea
Veste bună pentru o anumită categorie de pensionari! S-a schimbat vârsta de pensionare pentru aceşti români. Presedinele Klaus Iohannis a şi semnat legea. Iată despre ce este vorba!
Vârsta de pensionare a scăzut pentru o anumită categorie de pensionari
Klaus Iohannis a semnat o lege prin care persoanele care lucrează în domeniul industriei navale în anumite condiţii pot ieşi mai repede la pensie. Este vorba despre cei care desfășoară activități de control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj și electrică montaj.
Legea spune că este nevoie de un stagiu de minim 25 de ani de cotizare pentru a beneficia de reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare. Astfel, bărbaţii s-ar pensiona la 52 de ani, iar femeile la 50 de ani.
Iniţiatorii legii: „Condiţiile de muncă sunt foarte grele”
”Condițiile de muncă din industria navală sunt grele, acestea fiind considerate nu numai inconfortabile, dar și periculoase pentru sănătatea lucrătorilor. Munca în construcția navală se desfășoară în principal în aer liber, adesea în condiții meteo neprietenoase (frig, ploaie, ger, căldură) sau în hale de mare capacitate puțin sau deloc încălzite sau ventilate, hale în care frigul se simte semnificativ iarna, iar vara senzația de căldură este amplificată. Mai mult decât atât, utilizarea unor echipamente de mare capacitate sau tonaj generează nevoia unei atenții deosebite deoarece orice eroare poate pune în pericol viața lucrătorilor”, au explicat autorii proiectului.
De asemenea, aceştia au precizat că starea de sănătate nu le permite lucrătorilor din domeniul naval să se menţină pe piaţa muncii până la o vârstă înaintată.
„Considerăm că prin promovarea acestei iniţiative legislative rezolvăm o problemă socială gravă”, au mai spus cei cinci deputaţi PSD care au venit cu ideea acestei legi.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.