S-a schimbat legea pentru toți românii care stau la bloc, din septembrie. Condiții mai drastice pentru locatari

S-a schimbat legea pentru toți românii care stau la bloc

Din septembrie 2019 s-a schimbat legea pentru toți românii care stau la bloc. Asociațiile de proprietari trebuie să adopte până la sfârșitul acestei luni modelul regulamentului de condominiu. Prevederile din acest document vor trebui respectate de căte toți locatarii.

S-a schimbat legea pentru toți românii care stau la bloc

Noua lege a asociațiilor de proprietari a intrat în vigoare la sfârșitul lui septembrie 2018, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) trebuia să emită aceste modele de regulament în trei luni de la intrarea în vigoare. Acest lucru s-a întâmplat abia acum, astfel că asociațiile de proprietari mai au timp până la sfârșitul lunii să adopte regulamentul de condominiu.

Legea nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari prevede că proprietarii sunt obligați să aprobe un regulament al condominiului până la 28 septembrie 2019. După vechea lege, locatarii nu erau obligați să adopte acest regulament, însă nici nu li se interzicea să aibă unul, în cazul în care își doresc acest lucru. Modelul regulamentului de condominiu a fost publicat deja în Monitorul Oficial, iar asociațiile de proprietari care au deja unul trebuie să se raporteze acum la cel adoptat oficial.

Documentul conține reguli de ordine interioară care li se aplică tuturor locatarilor dintr-un bloc, inclusiv celor care stau cu chirie. Acesta trebuie inițiat de către președintele asociației de locatari sau de către comitetul executiv al asociației. După ce va fi dezbătut, urmează să fie adoptat în adunarea generală a asociației și adus la cunoștință tuturor proprietarilor, fie prin afișare la avizier, fie prin prin înmânarea unei copii, în termen de șapte zile din momentul în care a fost adoptat.

În cazul în care locatarii nu respectă regulile, cei care sunt afectați pot sesiza președintele sau președintele executiv al asociației, urmând să fie stabilite măsurile care se impun de la caz la caz.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI