S-a anunțat moartea Regelui Charles, dar Palatul Buckingham infirmă informația. Ce se întâmplă acum în familia regală

de: Andreea Vînătoru
19 03. 2024

O știre falsă privind moartea Regelui Charles a făcut vâlvă în presa din Rusia. Marile tabloide anunțau că regele Charles al Marii Britanii a decedat subit pe data de 17 martie 2024. Ulterior, Londra a confirmat oficial că monarhul este în viață și își exercită îndatoririle regale.

Presa din Rusia l-a dat ‘mort’ pe Regele Charles

Speculațiile cu privire la sănătatea lui Charles, în vârstă de 75 de ani, au luat amploare după ce s-a aflat public că monarhul suferă de cancer. Presa rusă a pus capac la toate zvonurile și a scris că monarhul britanic a murit! Fake news-ul „Regele Charles e mort” a apărut în presa din Rusia, luni după-amiază.

În anunțul postat de presa de la Kremlin se preciza următoarele: „Sunt comunicări regale: Regele a murit pe neașteptate ieri după-amiază”. Informația falsă a fost preluată de toate site-urile din Rusia, fără a verifica dacă este adevărată sau nu. Aceasta conținea și o o fotografie cu Charles în uniformă militară de ceremonie și o descriere scurtă și subiectivă: „Regele britanic Charles al III-lea a murit”.

Știrea falsă s-a viralizat instant

Site-ul Readovka susținea că are un document, de proveniență necunoscută, pe care l-a publicat lângă o fotografie a monarhului britanic: „Următorul anunț este făcut prin comunicații regale. Regele a murit pe neașteptate ieri după-amiază”. 

Zvonul morții lui Charles a ajuns și în Ucraina, unde a fost preluat de un post de televiziune important. Ulterior, Palatul Buckingham a dorit să clarifice aceste speculații, precizând că suveranul nu a murit.

„Suntem bucuroși să confirmăm că Regele își continuă îndatoririle oficiale și private”, a transmis Palatul Buckingham pentru agenția de presă de stat ruse TASS.

Se pare că site-ul Palatului Buckingham a fost „piratat”: „Nu s-a scris nimic despre asta în presa oficială britanică. Cel mai probabil, informațiile sunt false.”. 

Monarhul are cancer

Pe 5 februarie 2024, Palatul Buckingham a anunțat că Charles a fost diagnosticat cu „o formă de cancer”, după ce fusese supus unei intervenții chirurgicale pentru o prostată mărită. Atunci se preciza că nu este vorba despre cancer de prostată.

„În timpul recentei intervenţii medicale a Regelui pentru mărirea benignă a prostatei, a fost observată o problemă separată care suscita îngrijorare. Testele de diagnosticare ulterioare au identificat o formă de cancer. Majestatea Sa a început astăzi un program de tratamente regulate, timp în care a fost sfătuit de medici să-şi amâne îndatoririle publice. Pe parcursul acestei perioade, Majestatea Sa va continua să se ocupe de treburile de stat şi de actele oficiale ca de obicei.

Regele este recunoscător echipei sale medicale pentru intervenţia rapidă, care a fost posibilă datorită procedurii sale recente din spital. El rămâne pe deplin pozitiv în ceea ce priveşte tratamentul său şi aşteaptă cu nerăbdare să revină cât mai curând posibil la îndatoririle publice complete. Majestatea Sa a ales să împărtăşească diagnosticul său pentru a preveni speculaţiile şi în speranţa că poate ajuta la înţelegerea publică a tuturor celor din întreaga lume care sunt afectaţi de cancer”, se preciza în comunicatul dat de Palatul Buckingham.

Vezi și: 25 martie, ziua în care ar putea avea loc schimbări importante în Familia Regală din Marea Britanie. „Kate va spune adevărul, domnia Regelui Charles – în pericol”