Rușii ar putea ajunge la granița cu România, susține Ministrul Dîncu. Ce alte avertismente a lansat ministrul Apărării în spațiul public

de: Rosu Ioana
25 08. 2022

Ministrul român al Apărării a vorbit, miercuri seară, despre pericolul reprezentat de războiul din Ucraina. Acesta a avertizat cu privire la noile operațiuni militare pregătite de ruși, dar și despre consecințele pe care Ucraina și statele europene le-ar putea suporta. Vasile Dîncu a fost întrebat și despre șansele referitoare la îndreptarea trupelor lui Putin către granițele României, iar răspunsul oficialului generează un mare semn de îngrijorare.

România, vizată de Vladimir Putin?

Vasile Dîncu revine cu informații de ultimă oră pentru toți românii. Ministrul Apărării susține că războiul din Ucraina devine „unul de uzură”, astfel că finalul acestui conflict militar este departe de a se concretiza. Mai mult, oficialul susține că atacurile dintre cele două tabere vor deveni din ce în ce mai tensionate, iar consecințele nu vor întârzia să apară.

În cadrul aceleiași intervenții, oficialul român amintește de datoria pe care statele vestice o au privind susținerea Ucrainei cu arme și echipamente militare. Acesta a fost întrebat de șansele pe care le au rușii să pătrundă în Ucraina, până la granița cu România și la gurile Dunării.

Din păcate, acest lucru nu este exclus, nimeni neputând asigura securitatea României sau a regiunii, având în vedere imprevizibilitatea cu care a acționat Vladimir Putin în cele șase luni de război: „În acest moment nu putem spune că nu există deloc acest pericol”, a răspuns Vasile Dîncu.

„Trebuie să ne gândim şi la scenariul cel mai rău”

Cu toate acestea, ministrul a ținut să aprecieze progresele făcute de armata ucraineană în raport cu trupele rusești, obținând câteva victorii semnificative. Din păcate, luna septembrie pare să fie una extrem de tensionată din punct de vedere militar, motiv pentru care statele UE trebuie să-și unească din nou forțele pentru a asigura securitatea europeană.

„Este clar că suntem, în acest moment, într-o fază, după şase luni, în care războiul de uzură va continua. Mai mult ca niciodată, naţiunile se adună şi încep un nou efort de solidaritate. (…)

Cu siguranţă că în septembrie vor fi operaţiuni dure militare, deci nu s-a încheiat, nu există şanse, după cum spun experţii în acest moment pentru pace. Este un lucru bun faptul că s-au reuşit unele progrese.

Asta nu înseamnă, spun experţii, foarte mult în ceea ce priveşte pacea”, a afirmat Vasile Dîncu, miercuri seară, la Antena 3.

În ciuda existenței unui risc privind avansarea trupelor rusești în apropierea țării noastre și a gurilor Dunării, Vasile Dîncu susține că orice este posibil, însă toată lumea speră într-o rezistență și apărare a Ucrainei în fața atacurilor Rusiei.

„Înaintarea (ruşilor – n.r.) este una destul de lentă. Nu prevedem că acest lucru s-ar putea întâmpla, dacă lucrurile vor evolua în acest ritm, pentru acest an, însă întotdeauna rămâne acest pericol. (…)

Noi sperăm şi forţele ucrainene, prietenii noştri de la Ministerul Apărării spun că în acest moment reuşesc să reziste pe acest aliniament şi că nu se prevede să se ajungă la gurile Dunării şi la ocupare a Odesei. În orice caz acest scenariu nu putem să-l eliminăm din calcul.

Speranţa este că forţele ucrainene vor rezista, dar trebuie să ne gândim şi la scenariul cel mai rău în care am putea să avem un vecin un foarte apropiat, Rusia”, a adaugat ministrul.