Rusia, încercuită? Vladimir Putin ameninţă cu folosirea flotei navale, liderul de la Kremlin a răbufnit
Rusia acuză că este încercuită din mai multe direcții iar liderul de la Kremlin amenință cu folosirea flotei ruse. Într-o discuție purtată cu Serghei Șoigu, ministrul Apărării, Vladimir Putin a vorbit despre posibilitatea folosirii forțelor navale în diferite direcții din cauza situației cu „încercuirea turbulentă” a țării în multe zone.
Rusia acuză că este încercuită din mai multe direcții
În urma unei discuții dintre președintele Putin și ministrul Apărării, liderul de la Kremlin ia în calcul posibilitatea folosirii forțelor navele ale Rusiei în diferite direcții din cauza situației cu „încercuirea turbulentă” a țării în multe zone, informează TASS.
„Mediul nostru este foarte turbulent în multe zone, este plin de situații de conflict, conflicte regionale. Cu toții cunoaștem bine geografia acestor conflicte regionale. Exact despre asta s-a discutat”, a explicat luni, 17 aprilie, purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Peskov, spusele lui Putin.
Acesta a precizat că președintele rus s-a întâlnit cu Serghei Șoigu în zilele de duminică şi luni. Asta după ce în presa rusă s-a scris că la o întâlnire dintre Putin și șeful forțelor armate ruse, acesta a remarcat că, printre altele, forţele navale ale țării, „pot fi folosite desigur în conflicte, în orice direcţie”. Așadar, Putin i-a cerut lui Șoigu să aibă în vedere acest lucru.
Rusia și-a alertat flota de la Pacific
Comentariile lui Vladimir Putin au venit după în cursul zilei de vineri, 14 aprilie, flota rusă din Pacific a fost pusă în alertă ridicată pentru o inspecție-fulger neanunțată înainte.
„Obiectivul principal al acestei inspecții este de a crește abilitatea Forțelor Armate de a respinge agresiunea unui inamic probabil din direcția oceanului și a mării”, a spus Șoigu într-o intervenție la televiziunea de stat.
Oficialul a precizat că în timpul inspecției se va simula un desant inamic pe Insula Sahalin a Rusiei și pe Insulele Kurile aflate mai în sud, o parte a arhipelagului fiind revendicat de Japonia într-o dispută pornită încă de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Manevrele militare au avut loc după ce pe 21 martie, înainte de vizita oficială a premierului japonez Fumio Kishida la Kiev, ministerul rus al Apărării a anunțat că a trimis două bombardiere strategice să survoleze deasupra Mării Japoniei timp de 7 ore.
Rusia a transmis că aeronavele militare Tu-95MS au făcut un „zbor planificat”, fiind însoțite de avioane de vânătoare, și că manevrele au fost efectuate în conformitate strictă cu legea internațională, având loc deasupra unor ape neutre.