Rusia, avertisment de ultimă oră pentru parlamentarii români. Ce le transmite Kremlinul

de: Ștefan R. Apostol
22 03. 2021

Subiectul zilei în Parlamentul României, și nu numai, sunt posibilele sancțiuni prinvid drepturile omului. În concret este vorba de sancțiunile împotriva cetățenilor străini responsabili pentru încălcarea gravă a drepturilor omului. Ținta principală a acestor demersuri este Rusia. Problema este mult mai acută și-ți are originea în 2008, după dezvăluirile unui caz dramatic din statul rus.

Rusia pune la punct Parlamentul României

Problema acestor sancțiuni, impuse de altfel de mai marii Uniunii Europene împotriva Rusiei, în mod special, are rădăcini mai vechi, mai exact în 2008. La acel moment presa occidentală exploda pe marginea unui caz, recunoscut sub numele de ”Cazul Magnitski”. Concret, în 2008, avocatul Serghei Magnitski, a descoperit o fraudă masivă comisă de oficiali guvernamentali ruși care a implicat furtul a 230 milioane dolari din impozite de stat.

Serghei Magnitski depunea mărturie împotriva oficialilor implicați. Ulterior era arestat de autoritățile rusești. Era închis, torturat sistematic și ucis în custodia poliției ruse la 16 noiembrie 2009.

După moartea lui Serghei Magnitsky, autoritățile ruse au acoperit crima, au exonerat toți oficialii implicați și au mers până acolo, încât să ofere promoții și onoruri de stat unora dintre complicii la persecuția sa.

În cea mai extremă eroare judiciară, guvernul rus l-a judecat pe Serghei Magnitski la trei ani după ce l-au ucis. Era primul proces împotriva unui mort din istoria Rusiei. Pe marginea acestui scandal uriaș, UE și Statele Unite ale Americii impuneau sancțiuni împotriva cetățenilor străini responsabili pentru încălcarea gravă a drepturilor omului, în speță împotriva cetățenilor străini de origne rusă. Actul, cel puțin la nivel european, avea să devină mandatoriu pentru majoritatea statelor membre, printre care și România.

Numai că Ambasada Rusiei la București, aflând de intențiile Parlamentului de a readuce în discuție directiva europeană și implementarea proiectului, trage de urechi Parlamentul anunțând categoric că: ”În Rusia nu există încălcări ale drepturilor omului”. Bineînțeles că afirmația nu stă în picioare și în urma unui alt caz celebru, al disidentului politic, Aleksei Navalnîi.

Comunicatul Ambasadei ironic la adresa autorităților române

Reacția ironică a Rusiei, prin Ambasada sa la București, nu face altceva decât să arate încă odată poziția statului rus și, implicit, a lui Vladimir Putin, în raport cu scandalurile din ultima vreme. În comunicat face referire, părtinitoare, la cazul care a generat de fapt scanțiunile impuse de UE și America împotriva Rusiei.

În același timp, ironic, mai face referire la celebra închisoare americană de la Guantanamo. Se mai regăsesc referiri și legat de alte activitiăți ilegale ale oficialilor americani.

”Parlamentul României intenționează să revină la examinarea unui proiect de lege. Este vorba de proiectul „Privind instituirea unor sancțiuni în privința cetățenilor străini responsabili pentru încălcărea gravă a drepturilor omului”. Informațiile relevante sunt postate pe resursele de internet ale Parlamentului României. Dosarul penal SV/11/0049-LAM, inițiat în legătură cu aceasta în martie 2011, la cererea avocaților proprietarului „Hermitage Capital”, a fost desființat, conform „Notificării privind intenția de a încheia ancheta” a Parchetului Elvețian din 6 noiembrie 2020. Motivul,  „din lipsă de probe, din lipsa corpului delict sau a evenimentului unei infracțiuni, din lipsa temeiurilor legale pentru urmărirea penală a persoanelor în cauză”.

Ancheta a fost efectuată împotriva unor persoane neidentificate, implicate în însușirea frauduloasă a fondurilor din trezoreria statului rus, iar W. Browder a prezentat-o ca o continuare a eforturilor lui S.Magnițki. Între timp, și Ministerul rus al Afacerilor Interne își desfășura propria anchetă. După cum se știe, în august 2009, Serghei Magnițki le-a declarat anchetatorilor că avocații angajați de W. Browder l-au forțat să semneze o declarație falsă cu privire la circumstanțele delapidării a 5,4 miliarde de ruble din bugetul rusesc, în care, potrivit verdictului instanței ruse, a fost implicat direct șeful „Hermitage Capital”, W.Browder.”, spune comunicatul emis de Ambasada Rusiei la București.