Rusia, ameninţări directe faţă de România. Suntem iar mărul discordiei: „Vom ţine cont”

de: Ștefan R. Apostol
27 10. 2022

Rusia, ameninţări directe faţă de România! Deși analiștii occidentali declară cu Putin nu va folosi armele tactice nucleare, purtătorul său de cuvât face noi amenințări. În ultimele luni SUA a trimis în România un număr considerabil de soldați, ceea ce a determinat Rusia să reacționeze. Cele mai recente declarații semnate de Dmitri Peskov sună a amenințări directe asupra României.

Rusia, ameninţări directe faţă de România. „Ne asigurăm propria securitate”

Evoluția războiului din Ucraina, cel puțin la această oră, este în defavoarea lui Vladimir Putin. Mișcările de trupe și de echipament strategic nuclear ale Rusiei au determinat membrii NATO să reacționeze imediat. Un pas a fost făcut prin trimiterea de noi trupe la granița de est a NATO, adică în România. Spania, o premieră, a decis să trimită în România avioane de luptă și soldați.

Dispariția pentru câteva zile a celui mai mare submarin nuclear rusesc a generat teamă în rândul Alianței. La București se gândeau deja noi strategii.

Dar Vladimir Putin nu se lasă, și prin intermediul purtătorului să de cuvânt a făcut noi amenințări. Deși, aparent, amenințările se adresează trupelor americane, în fapt mesajul liderului rus sunt ameninţări directe faţă de România:

„Cu cât forțele americane sunt mai aproape de granițele noastre, cu atât mai mare este pericolul pentru noi. Bineînțeles, cu atât mai bine contracarăm. Vom continua să contracarăm atunci când ne asigurăm propria securitate.

În orice caz, o astfel de desfășurare a trupelor americane în apropierea granițelor rusești nu duce la creșterea predictibilității și a stabilității în regiune.”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, comentând desfășurarea forțelor americane.

Divizia 101 aeropurtată a SUA pe teritoriul României

Amenințările făcute de Vladimir Putin, prin purtătorul său de cuvânt, ameninţări directe faţă de România, au legătură cu recenta decizie de a trimite în România Divizia 101 aeropurtată a SUA. Conform declarațiilor oficialilor americani, divizia este pregătită să intre oricând în Ucraina.

Scenariul are două variane de intervenție a acestei divizii. Primul este escaladarea și mai mult a tensiunilor dintre Moscova și Kiev. Cel de-al doilea este eventualitatea unui atac rusesc asupra unui stat membru NATO, în speță România. Divizia 101 aeropurtată a SUA este formată din aproximativ 4.500 de soldați.

Colonelul Edwin Matthaidess, comandantul brigăzii a 2-a a diviziei, a precizat că unitatea sa se află în prezent mai aproape de teritoriul ucrainean decât orice alte forțe americane și că urmărește îndeaproape acțiunile forțelor ruse, stabilind obiective de antrenament și având exerciții care imită cu precizie ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Dialog între Șoigu și Austin

În ultimele zile, atât Rusia, cât și Ucraina, și-a acuzat adeversarul de posibile manevre și de folosirea a unor bombe murdare. Acest aspect a ridicat și mai mult gradul de tensiune, devenind subiect de discuție între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care a discutat luni cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Liderii au discutat despre recentele angajamente diplomatice cu Rusia. Au avut discuții și despre acuzația falsă a Rusiei că Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu.  „Cei doi au subliniat că acțiunile Rusiei au dus la un NATO mai puternic și mai unificat”, spune un comunicat de la Casa Albă.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin a discutat duminică cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care i-a acuzat pe ucraineni că plănuiesc să folosească o așa-numită bombă murdară.

Ministerul rus al Apărării a declarat că cei doi au discutat despre situația din Ucraina, dar nu a oferit detalii suplimentare. Șoigu a fost cel care a inițiat apelul telefonic către Austin, potrivit unui oficial de rang înalt al administrației americane.

Un al doilea oficial  a declarat că Șoigu a făcut afirmația privind utilizarea planificată a unei bombe murdare. Este vorba de o armă care combină explozibili convenționali și uraniu. Această afirmație, pe care Kremlinul a amplificat-o în ultimele zile, a fost respinsă cu tărie de SUA, Ucraina și Regatul Unit, care au considerat-o o operațiune rusească de tip „steag fals”.