Rusia, amenințare supremă pentru Occident: „Este o mare eroare să crezi că Ucraina poate câștiga”. Ce ascunde, de fapt, Vladimir Putin

de: Rosu Ioana
30 05. 2023

În cursul zilei de luni, rușii au atacat capitala Ucrainei cu mai multe drone și rachete care au distrus un aerodrom militar ucrainean, situat la vest, la sute de kilometri depărtare de linia frontului. Din fericire, apărarea antiaeriană a Kievului a respins cu succes aproape toate dispozitivele, însă impactul psihologic asupa cetățenilor nu a putu fi evitat. Mii de oameni s-au ascuns în adăposturi special construite, dar și în stațiile de metrou.

Volodimir Zelenski, semnal de alarmă după atacul Rusiei

Ziua de luni a fost marcată de multitudinea de atacuri rusești, care au terorizat cetățenii. Autoritățile au făcut apel la adăpostire în zone sigure, în vreme ce sisteme de apărare ucrainene au reușit să respingă cu succes cele mai periculoase rachete lansate de Rusia. Volodimir Zelenski a anunțat doborârea cu succes a tuturor rachetelor, criticând aspru acțiunile teroriste ale liderului rus și ale armatei sale.

„Mai multe atacuri teroriste rusești într-o singură zi, cu Shahed-uri, rachete de croazieră, rachete balistice, bombe ghidate. Datorită apărării noastre aeriene, a tuturor apărătorilor cerului, cel puțin câteva sute de vieți au fost salvate astăzi. Într-o singură zi. Cele mai multe dintre Shahed-uri și rachete au fost doborâte”, a transmis Zelenski.

Din păcate, situația nu stă la fel de bine pe linia frontului, astfel că, în regiunea Donețk, rachetele rusești au lovit din nou zonele civile, atac în urma cărora, 8 oameni au fost răniți, în timp ce alți doi au murit.

În urma unei analize atente, experții au ajuns la concluzia că Moscova a intensificat atacurile asupra unor obiective militare, cu scopul de a epuiza anti-aeriană ucraineană înaintea ofensivei anunțate de Kiev.

Ambasadorul rus în Marea Britanie, declarații bombă despre dotările militare ale Rusiei

Andrei Kelin, ambasadorul rus în Marea Britanie, a făcut niște declarații fără precedent despre capacitatea militară a Rusiei. Acesta a transmis un mesaj clar către Occident, afirmând că nu există nicio șansă ca Ucraina să câștige acest război, în condițiile în care Rusia este de 16 ori mai mare decât Ucraina. Acesta a avertizat că armata rusă nici nu a început să acționeze la adevărata valoare.

„Este lipsit de simțul realității și o mare eroare să crezi că Ucraina poate câștiga. Rusia este de 16 ori mai mare decât Ucraina, avem resurse enorme… Și nici n-am început încă să acționăm foarte serios…”

Întrebat de un reporter cât va mai dura acest război, ambasadorul rus a transmis un mesaj plin de înțelesuri și amenințări. Într-o formă subtilă, el a transferat această responsabilitate țărilor NATO și Marii Britanii, afirmând că de acțiunile lor depinde cât de mult va escalada războiul și în ce nouă etapă va intra. Acesta a mai menționat că Rusia nu-și dorește acest lucru, dar dacă va fi necesar, lucrurile

 „Depinde de eforturile în escaldarea războiului pe care le fac țările NATO, mai ales Marea Britanie. Mai devreme sau mai târziu, această escaladare va aduce o nouă dimensiune conflictului, de care nu avem nevoie și pe care noi nu o dorim”, a declarat ambasadorul rus.

Jurnalistul a vrut să ducă discuția și mai departe, asfel încât să afle posibile planuri secrete ale Rusiei, în plină contraofensivă a Ucrainei. Astfel, el a întrebat ce tip de acțiune ar putea duce la o escaladare a războiului, moment în care oficialul rus a oferit imediat un exemplu.

 „Rachetele cu rază lungă de acțiune livrate de Marea Britanie, aceasta este o escaladare. De asemenea, livrarea de avioane”, spus acesta.