Rusia, amenințare gravă către NATO! Rachetele care pot ‘mătura’ sistemele de apărare

de: Ștefan R. Apostol
24 08. 2022

Rusia, amenințare gravă către NATO! Conflictul actual din Ucraina a tensionat relațiile dintre Statele Unite și Rusia. Relațiile dintre cele două a ajuns până la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. Odată cu această deteriorare a apărut o nouă provocare. În special pentru cooperarea nucleară. Deja fragilă, cele două state ar putea ajunge la un impas. Noile informații aduc o nouă amenințare gravă către NATO. Rusia spune că rachetele sale pot ‘mătura’ sistemele de apărare ale din regiune, referirea fiind la baza militară NATO de la Deveselu.

Războiul din Ucraina scoate de pe șine ultimul tratat nuclear dintre SUA și Rusia

Noul Tratat de reducere a armelor strategice este ultimul acord bilateral rămas în vigoare. Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Washingtonului și Moscovei.

Neîncrederea reciprocă a pus sub presiune acest acord. Același lucru l-a produs și introducerea unor sisteme de arme noi și mai moderne.

Toate aceste noi situații au ridicat de ani de zile semne de întrebare cu privire la soarta acordului. Recentul anunț făcut săptămâna trecută de Ministerul rus de Externe privind suspendarea temporară a inspecțiilor la fața locului, în conformitate cu regimul de verificare al tratatului, a reprezentat o lovitură de rău augur pentru viitorul pactului.

Inspecțiile fuseseră deja în pauză din primăvara anului 2020, ca urmare a pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, recent, administrația președintelui Joe Biden a făcut presiuni pentru reînnoirea acestei practici.

De altfel, este o solicitare pe care Ambasada Rusiei la Washington, D.C. a descris-o ca fiind „perplexă” din cauza disputelor în curs de desfășurare.

Cea mai importantă a fost decizia SUA de a interzice zborurile directe din Rusia ca parte a sancțiunilor radicale instituite ca răspuns la decizia Kremlinului de a întreprinde acțiuni militare împotriva Ucrainei vecine în februarie.

Vezi și: „Rusia trece la planul B” în Ucraina. Ce mișcări urmează să facă armata lui Vladimir Putin

Tensiunile cresc la granița României. Rusia, amenințare gravă către NATO!

După 6 luni de război, lucrurile par să se tensioneze și mai mult. Mai ales după ce armata lui Vladimir Putin a folosit de trei ori sistemele de rachete hipersonice „Kinzhal”.

Una din cele mai noi instalații rusești era folosită în 18 martie. Trupele rusești distrugeau atunci depozitul subteran de rachete și muniție de aviație din satul Delyatyn, regiunea Ivano-Frankivsk.

Zona unde se află baza militară NATO de la Deveselu, cu sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore, se află la doar 80 de kilometri distanță, de locul atacurilor cu rachetele care pot ‘mătura’ sistemele de apărare.

„Atacul cu rachete hipersonice Kinzhal a arătat foarte clar că rachetele noastre hipersonice cu focoase convenționale vor mătura sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore al NATO, dacă este necesar, înainte ca acesta să poată fi pus în alertă.”, a precizat publicația Rossiyskaya Gazeta.

Pe 19 martie, la o zi după atac, Ministerul rus al Apărării anunța că rachete hipersonice „Kinzhal” au distrus depozitul de muniții militare din vestul Ucrainei, conform CNN.

„La 18 martie, sistemul de rachete de aviație Kinzhal cu rachete hipersonice aerobalistice a distrus un mare depozit subteran de rachete și muniții în satul Delyatin, regiunea Ivano-Frankivsk”, anunța ministerul.

Ministerul a făcut anterior afirmații potrivit cărora racheta extrem de manevrabilă se deplasează mai repede decât viteza sunetului.

Același minister declara că este de neegalat ca putere atunci când este cuplată cu avioanele sale de luptă MiG-31.

În discursul său anual din 2018, președintele Vladimir Putin anunța că Rusia a dezvoltat o rachetă „invincibilă” care ar putea lansa un focos la viteză hipersonică.